Tuesday, August 25, 2009

Bila puasa...

Bila puasa ni, anak-anak sangat jelas minta bermanja...order makanan yang mereka idamkan...biasanya 3 anak, 3 menu yang berlainan.

Honey Dew Breeze - Kegemaran Nisha, tapi Amni pun terliur sama...

Resepi:
1/2 biji honey dew dipotong dadu
1 tin laici
1/2 tub ais krim vanilla
1 mangkuk kecil ais
3 sudu besar gula

Blend semua sekali, hidangkan sejuk....



Yang peliknya, banyak-banyak makanan, Amni mengidamkan pop corn???



3 steps recipe:

1. Beli popcorn ni di Giant.
2. Masukkan dalam microwave 3 minit.
3. Hidangkan.... walah...very fluffy...buttery.... mmm...






Kegemaran Zaid - Creamy Peach...sejuk...manis....smooth..


Resipi:

1 tin peach
1 tin susu cair Ideal
2 tub ais

Campurkan semua, sejukkan.

11 comments:

Hanis said...

kak nijaaaa....hanis pon nak same Honey Dew Breeze tuuuuu.....huhuhuhu...

cikgu mas said...

wowwww,tak terkata kite...mama layaaaaannn

Asnija said...

Hanis,
Tulah akak kasik resipi...kalau nak...buat sendiri....ahaks...

Asnija said...

weekend ni cuti sampai Isnin...alamat nyer lagi banyak senarai order...Mas nak order apa....?

Hanis said...

kak nijaa....oooo kak mas akak bg order...hanis akak tak tanye pon...huhuuh..mane boleh...huhuhu...

akak..hanis doakan semoga akan cepat sembuh & kembali bertenaga seperti selalu....akak kene sihat..sbb nak ambik order hanis & kak mas kan? ;-)

Asnija said...

Hanis memang akak tak offer order...kena rajin berlatih buat sendiri...nanti kalau skill masak dah menaik...saham pun naik tau...tau....nak ambik ati cik abang...kena jaga perut nye dulu...hah..hah...tapi cik abang sorang tu hanis kena jaga BP nyer jugak sekali....hah..hah...kan Mas...kan...

Tima kasih la doakan akak...ari ni, side effect antibiotic dah datang...actually doktor dah warning akak side effect ni...hu...hu...purging memanjang....

Hanis said...

ahahahah...akak...ke situ pula...wokeh...rockmalon dah ade kat umah..tinggal kene beli ice krim...laici tak pasti...emmm nanti hanis cuba...hanis tunjuk kat akak ye ;-)...hahhaha...nak tunjuk gaktu..huhuhu...
tp hanis takda gelas cantik cam akak tu...huhuh

Imran Paris said...

Nija....SEDAPnya....nanti saya balik Msia, boleh buatkan Creamy Peach kegemaran Zaid tu tak?

Asnija said...

Hanis...jgn silap guna rock melon dear...honey dew...nanti gabungan baunya tak sesedap laici ngan honey dew...buat tau, lepas tu tunjuk ngan akak....mesti ada orang terbang teruuussss balik Malaysia nak rasa...

Resipi ni ehsan chef Paka Residence, dek kerana selalu ulang-alik ke Kerteh and stay kat Paka Residence, tiap kali order air yang sama, sampai chef tu kasik resipinya...sian ngan akak selalu dok sorang kot...

Asnija said...

Che Imran...ok siap...creamy peach 1 utk che imran...ntah bila le dia nak balik tuh...Raya sana ke? Mesti rumah jadik serbuan students....

ps: Zaid tu dah 18 thn, tapi bila makan creamy peach..tengok dia makan...he is still my sweet baby...

Imran Paris said...

As...raya tak baliklah. Dah tiga tahun berturut2 saya beraya di Dewan Persidangan UNESCO. Tahun 2007, tak sempat solat sunat Aidilfitri pun :( but alhamdulillah still ALIVE and kicking :) Ohh...Zaid ur boy...betul tu As, rasanya anak2 kita dah besar mana pun still a sweet lil baby to their parents ;)