Monday, November 23, 2009

Dakaplah aku...

Photo by photobucket.com

Minggu lepas saya menerima sms berbunyi begini:

"Tak salah rasanya nak kongsi kepuasan dan kejayaan dalam hidup kerana result UPSR anak saya dapat 5A, best student Sek. Batu 7 Dungun. Tq Cikgu As..."

Dalam hati...alhamdulillah, memang saya tahu semasa program Che Lan bercerita tentang debaran menunggu result UPSR anaknya. Beliau datang jauh dari Terengganu, sangat aktif bertanya, dan sangat fokus. Selang beberapa minit, saya terima lagi sms darinya...sms yang ini amat menyentuh hati saya...

"Apa yang saya dapat pelajari dari cikgu kelmarin ialah buat pertama kalinya dalam hidup saya memeluk dan mendakap anak saya di depan cikgu-cikgu dan rakannya...dalam hati saya berkata...Amirah, abah bangga menjadi your father...thanks Allah..."

Hati saya terlalu gembira, tersenyum sendirian sampai ke telinga. Pasti topik tentang Akaun Bank Emosi, dan cerita angsa dan telur emas membuatkan Che Lan membuang ego memeluk anak. Saya bercakap dari pengalaman peribadi...bukan muda meruntuhkan ego lelaki...almost impossible...tapi bila kena butang yang betul...

Disebabkan kesibukan, saya membalas sms beliau lewat petang, "Saya dapat rasakan betapa gembira dan puasnya Che Lan, lebih-lebih lagi anak jadi pelajar terbaik. Alhamdulillah, ajar anak untuk sujud syukur bersama Che Lan. Anak mesti seronok dapat pelukan ayah yang saya tahu akan dia ingat sampai bila-bila pelukan pertama tu...bangga pulak dipeluk depan cikgu dan rakan-rakan. Tahniah atas kejayaan anak dan kejayaan Che Lan membuat pembaharuan."

Saya rasa sms Che Lan hari itu really make my day...

I hope to continue making a difference, dalam kehidupan sendiri dan dalam kehidupan orang lain juga, lebih-lebih lagi kehidupan orang yang tersayang...

Che Lan membalas sms saya, menyerlahkan lagi kegembiraan beliau:

"Terimakasih atas dorongan Puan...bila saya bercerita depan adik-adik dia yang lain tadi, yang saya peluk kakak dia..semua bersemangat untuk belajar bersungguh-sungguh...mereka seakan-akan rasa pelik ayah memeluk kakak mereka terutama yang lelaki...yang ayah mereka tak pernah buat selama ini...saya terasa airmata macho saya mengalir tanda gembira..amin..."

Syabas Che Lan! Namun, segembira manapun Che Lan pada saat itu, kegembiraan anak perempuannya pasti lebih dari itu...tidak perlu pada hadiah yang besar dan mahal...kebanggaan ayah itulah bagaikan azimat...yang menjadikan semua usaha berbaloi-baloi...dakapan itu pastinya dikenang hingga ke akhir hayat...kerana itulah peperiksaan besarnya yang pertama...menerima pulak dakapan yang pertama...

Hari ini...
Dakaplah semua yang tersayang...dengan penuh ikhlas...bagaikan dakapan yang terakhir...
Kerana...
Berbaloikah mengutamakan ego...demi saat semanis itu?

40 comments:

Ayah Zain said...

salam Datin,
Dakapan itu seperti magnet yang menceritakan segalanya. Namun ada yang tidak berapa selesa untuk di dakap atau mendakap. ada yang terasa seperti pelik pulak.

cikgu mas said...

Salam..

Cheq memang suka didakap dan suka mendakap,dakaplah cheq ni kak,wakakaka...

My Life said...

salam..
dear kak nija..
kita akan ingat saat manis tu kak... baca pasal che lan.. rasa rindu pulak dekat abah...huhuuhuu

SiNoMoSa said...
This comment has been removed by the author.
SiNoMoSa said...

Salam Kak Nija,

N3 akak kali ini buat sy terimbau memori 1996 hehe
Walau bukan didakap oleh ayah cuma emak sahaja namun sy tetap ingat smpai bila2
Masa tue nak ambil result PMR dgn kwn2, tak sangka mak pun turut hadir dlm dewan tue..
Dr reaksi emak, sy tau bhw emak mmg gembira ketika itu..
Syukur..walau masih tak byk jasa sy, sekurang2nya sy pernah jua bksmpatan menggembirakan emak dan ayah..wallahua'alam

p/s: Kak, nak jalan2 g tgk tudung Ariani and beg Coach tue..kalo setakat jd dayang2 akak..boleh aje..ajak Tikah sekali hikhik

Dr Hensem..alamak kak, tak nak laa hensem sgt payah nak jaga nanti haha..sy pas balik kat Tikah hehe

Pasal tipon eks?? hehe...udah beli yg biasa2 aja buk hehe..

Atikah said...

Salam kak,

Betul tu kak... salah satu cara menghargai kejayaan anak2... tak perlulah hadiah material... dakapan seorang ayah dan ibu kenangan manis seumur hidup... bisa mengalirkan air mata si anak...

Shima, sanggup aje nak jadi dayang kak nija.... janji dpt dating ngan kak nija... untung2 dpt petua kesihatan baru... :) pas penat2 jalan2 mesti kak nija jamu ngan karipap pusing panas2(memang terasa nak makan nie... terbayang2 karipap pusing tu), ngan strawberi cheese kek... nyumm.. nyumm...

hang nak pas balik dr ensem kat cheq... alahai... cheq nie tak sesuai ngan yang ensem2... :)

ummi humaira said...

salam datin ...

"Hari ini...
Dakaplah semua yang tersayang...dengan penuh ikhlas...bagaikan dakapan yang terakhir...
Kerana...
Berbaloikah mengutamakan ego...demi saat semanis itu?"

he he he dah jadi amalan si dia setiap kali nk g keje mesti dipeluknya dulu si humaira dia, dari dulu sampai dah tua nih , aduh terasa di sayangi .sekadar bercerita.dan bkongsi pnglmn..

S said...

salam,
pelukan memang wajib diberi
juga diterima sebagai tanda kasih dan sayang.

peluklah anak, suami dan isteri setiap hari dengan ikhlas.
dapat pahala tu. ikut sunnah Nabi.

hati akan terasa samada ia ikhlas atau pura pura.

sunat berpelukan dengan sahabat yang lama tak jumpa.
kalau hari hari jumpa nak peluk juga tentu akan mengundang bala.

sekarang ni jangan peluk sembarangan sbb takut H1N1......
heh heh heh.

mai sini kak S nak peluk ketat2.

S said...

lupa plak,

selamat berpuasa dan beraya Haj.

pada CM,
kak S dah bersedia lama dah nak DAKAP CM ketat2. heh heh heh .

Asnija said...

Salam Ayah Zain,
Betul kan...terasa pelik untuk mendakap dan didakap...tapi nak simpan dakapan tu untuk sapa ntah...
Walaupun macam simple, tapi mendakap seseorang adakalanya melawan ego sendiri...bila dah buat sekali, kali kedua tak lah susah sangat rupanya...

ps: Ayah Zain mesti sama amalan macam hubby Kak Ummi...amboi...amboi...

Asnija said...

Salam Mas,
Akak pun suka nak dakap Mas erat-erat...nak meh sini ke akak yang ke sana....

ps: tak mo lah janji pelesu lagi...tapi hari ni ptg memang akak akan ke tempat mu jua...jeng...jeng...

Asnija said...

Salam MyLife,
Memang terharu...pelukan dari ayah memang detik manis, akak pun pernah rasa...sama lah kita...kalau rindu ayah...phone lah...skype ke...sms ke...sementara ada...

ps: ayah akak tengah sakit nih...doakan dia ye...

Asnija said...

Shima,
Tang shima mengimbau memori...adoii...tangkap pilu jugak akak dengar cerita shima ni...cam anak bongsu je...lain macam je manjanya...
seronok la tu tengok emak bangga dengan kejayaan shima...

ps: syonok nye ada dayang yang sudi mengiringi ku berwindow shopping...dayang-dayang ni suka tak kalau kuupah setabak..pas penat mengiringi ku...vaa..va..tak sabar ni...

Asnija said...

Salam Tikah,
Wah...tikah pun dalam merempit juga ada kenangan shahdu...masa tu mesti tangkap ayu didakap abah ngan emak ye...eh..akak terpesona la dengan posing tikah tepi motor depan rumah kak mas...

jomlah jadi dayang akak...nanti akak upah setabak...nak?

ps: hangpa ingat Dr Hansem tu volley ball ka?? Bak meh lah akak amik balik...

Asnija said...

Salam Kak Ummi,
amboi...amboi...beromantik pulak kat sini ye...syonok nyer dipeluk cik abang sayang tiap pagi dan petang.....ngeh..ngeh...ngeh...dan malam juga...
apa rahsia mu? mehlah kongsi tips....mak nija kata jaga perut nyer...betul ke?

Asnija said...

Salam Kak S,
Komen akak ni gurindam ke...macam best pulak baca nyer...memang seronok nak mengejar yang sunnah tu...kalau dakap yang muhrim, rasanya tak le mengundang bala...he..he..

meh...saya pun nak dakap akak erat-erat...sekali ngan Mas...

SiNoMoSa said...

Salam Kak Nija

Ngeh3x pandai le akk teka..betul laa tue huhu

Akak ada option tak selain setabak? huhu kalo karipap pusing akak dgn kopi o pun okay hehe

Sian Dr Hensem, bukan takde org yg nak cuma silap2 Dr Hensem yg taknak kat we all nie kak hehe..so we all carik yg lebih kurang we all je laa hehe (betul tak Tikah? ngeh3x)

ain ismail said...

Saya suka didakap tp dakapan yg saya harapkan semakin jauh dan rasanya semakin jauh....

Anyway entry ini sangat menyentuh perasaan....hopefully dapat menjadi seorang ibu yg dapat memberi dorongan kepada anak2 dan menjadi kebanggaan anak2....

manzlie said...

salam datin asnija...

disini kami bila bertemu dengan sesiapa harus lah berdakap sakan siap cium pipi tau.(cuma lelaki shaja) tapi datin sya ada seorang teman istemewa yang selalu mau saya mendakapnyer sepenuh hati...camner tuh???heheheh

wslam

Asnija said...

Shima...
berenang-renang ikan diair, sudah ku tahu jantan ke betina....waka..kak....

ps: aisey...tak suka setabak ye...camner boleh tak suka ni?

Asnija said...

Salam Ain,
Kasih sayang itu dipupuk dan dibaja, memang kerja nya banyak, rumit dan adakalanya memenatkan...adakalanya hasil tidak seperti diharapkan....
Tapi, menjadi isteri solehah dan ibu solehah, juga berbaloi-baloi...cuma we have to pay the price...

All the best...berbaloi-baloi menjadi seorang yang penyayang....

Asnija said...

Salam Cik Lie,
Teman istimewa tu kalau halal, kalau muhrim dan kalau yang kita minum susu daripadanya, dakap lah seerat-eratnya, walaupun dalam mimpi...pahala lagi tuh...

ps: kitorang sume mendokan CL dapat mendakap teman istimewa tu...kitorang pantang je kena jolok...nanti naik semangat masing-masing keterujaan...CL gak yang pening nak menepis...

My Life said...

salam
dear kak nija

abah skrg kat makkah.. tahun depan baru balik.. tel sentiasa tapi tak sama dgn berhadapan,,,

semoga ayah akak cepat2 sembuh.. insyaallah.. redha dgn ketentuanya yer kak..


p/s : ameennn.. moga cl dpt mendakap teman istemewa tu... tak lama lagi yer kak ciklie kita nie.. hehehhehe..

Imran Paris said...

Datin...alhamdulillah, very humble yet important n3....thanks for reminding. Saya insyaAllah, hari2 peluk anak2....peluk bini tu tak citelah nooo...hehehehe.

Cuma 1 je ingatan saya, jgnlah jdkan pelukan hanya di saat menghargai kejayaan...tp dakaplah juga dikala duka lara....penting sbg sokongan moral kpd semua.

Tumpang lalu ye Datin....En Li...sapakan gerangannya tu, kucing Parsi ke??? Saya dah teruja ni...habaq mai nooo. Kebetulan, saya kat sini pun tiap2 hari jumpa geng Arab say dipeluk didakap erat, segan jugak mulanya, tp lama2 saya dah tak kisah apa pun. Pak2 Arab ni baik sebenarnya, depa suka luahkan affection depa kat kita, lg lama dan erat di dakap, maknanya makin rapatlah...En Li mesti lemas ada ketikanya...hehehehe

hajah zainab bt abdullah said...

salam nija,

memang berharga sangat dakapan tu...melebihi hadiah2 yg lain! tapi camner lah kak nab nak suruh suami wat macam tu ke anak2...he will never do that! tapi kalau bab2 kasi hadiah...he is no 1 laa...tp ni tak serupa dgn dakapan tu..

umiazuddin said...

Salaam Kak Nija,

Dolu-dolu masa duduk kat KL, selalu dakap mak & ayah sebelum pulang ke bandar. Sekarang dah dok sekali kat kampung, tak dakap dah... kecuali hari raya...hmmm... caner ek?..dahla family members bukan jenis touchy-feely punya type...hehe

Selamat hari raya Eidul Adha kepada Kak Nija sekeluarga.

VpeaceV

Asnija said...

salam mylife,
siannya ayah jauh dimata..tapi pasti sgt dekat dihati..takpe skype ada,pasti boleh ber face 2 face bila ngindu..
Timaseh atas ingatan pada abah akak yg tak sihat tu, ni first time dia sakit lama dan terlantar, memang risau..

Pssss..CL ni memang buat kita suspen kan..sapa la yg dia nak dakap tu..

Asnija said...

salam imran,
betul..dakap tersayang dalam semua saat..bukan ketika suka saja tapi lebih penting ketika duka, dakap erat-erat..sure seronok anak-anak Imran yg cute miut didakap bapaknya tiap hari..senyum simpul sibuah hati dipeluk saban hari..yalah..nak simpan pelukan tu buat sapapun..luahkan jelah..bravo Imran..usaha tangga kejayaan,sudah nampak hasilnya..ha..ha..menghitung hari you now kan..akak pun berdebar tumpang excited..

Ps: akak pun terpana dgn statement maut CL nih..sapakah gerangan??

Asnija said...

salam k.nab,
dakapan tu adakalanya yang paling diharap utk makanan emosi..jejaka kat sini nampaknya suka bab dakap-dakap ni..diorang mesti boleh kasi tips camner nak kasik hubby akak terjangkit penyakit ni..cam nilah..apa kata suruh anak-anak mendakap ayahnya dulu..dakap erat dan ketat..biar cair hati ayahnya itu..

Asnija said...

salam ums,
yalah bila dah dekat dan duduk sama memang macam tu la..tak pe Jumaat ni boleh dakap..kan raya kan..he.he..

selamat hari raya haji utk mujua..

cikgu mas said...

salam aidiadha

sangat setuju dengan komen imran,dakaplah teman kita saat dia duka lara,saat dia menangis hiba,saat dia rasa tiada siapa lagi didunia,dakapan saat itu sangat indah,sangat menenangkan sangat mendamaikan,shoulder to cry on..


untuk che li...ehem,ehemmm,hahahaha..kalau cheq tau sapa yg mahu didakap tu,CL nak bagi apa?????

umiazuddin said...

Salam Kak Nija

Takziah buat keluarga kak nija atas kehilangan nenda tercinta. Al Fatihah buat almarhum. Semoga almarhum diampuni dosanya dan ditempatkan bersama golongan yang abrar. Amin.
Saya doakan semoga keluarga kak nija, terutama sekali bonda akak tabah menghadapi dugaan ini serta redha akan ketentuan-Nya dan semoga ayahanda akak beransur pulih segera. Amin.

VpeaceV

S said...

salam tazkirah buat Nija sekeluarga.

smoga roh neneda bersama orang2 yang diberi nikmat oleh Allah.

kematian adalah permulaan hidup yang sebenarnya.

SiNoMoSa said...

Salam Takziah Kak Nija atas kepulangan Nenda ke rahmatullah..

Smg rohnya dicucuri rahmat & ditempatkan bersama-sama golongan orang yang beriman..I/Allah

Asnija said...

Salam Mas,
Terima kasih Mas, atas kiriman sms takziah. Weekend lepas, akak memang macam shut down kejap, rasa nak pegi ikut tengok arwah nenek, dan emak akak senyap memanjang bila akak kata nak ikut, dan tinggalkan abah dengan adik ipar (isteri adik lelaki), tak paham kenapa emak senyap dan sedih...dan tak terpikir pasal susah senang bila abah ditinggalkan dengan adik ipar...masa tu, akak dan adik cuma teringat nak menziarahi arwah nenek je...dalam menangis akhirnya emak beritahu apa yang tersirat dalam hatinya...aduhai...baru kitorang terfikir...padan la emak serba salah...mungkin tak sampai hati nak suruh akak jangan pergi...so, akak tak pergi tunggu abah yg sakit...masa tu rasa sunyi dan lonely...hanya Allah yang tahu...tengok abah yang uzur...akak hanya boleh mengaji dan mengaji untuk tenangkan hati...hari ni baru ada mood buka komputer...
TERIMA KASIH ATAS SOKONGAN DAN KEPERIHATINAN...

Asnija said...

Salam ums,
terima kasih dan terharu sangat dengan keperihatinan...
memang ujian buat kami sekeluarga,
tergiang-ngiang emak menangis...yang sana emak kandung, yang sini suami...bukan senang memujuk dia tinggalkan abah...
Thanks.

Asnija said...

Salam Kak S,
terima kasih banyak...
Hanya Allah yang boleh membalasnya.

Asnija said...

Salam Shima,
Terima kasih banyak, semoga Allah membalas nya...

My Life said...

salam..

takziah kak.. maaf atas kelewatan.. azie banyak hari tak buka blog..

semoga arwah ditempatkan di sisi org2 beriman,, insyaallah...

GoldSniper said...

berderau darah bila teringat saat petama kali dipeluk dan dicium oleh ibu tersayang..skg kalo balik kg je kena peluk sbb dh termula wt camtu..dakaplah anak anda..hehehe