Wednesday, September 2, 2009

Soalan cepumas!

Tahun ini, satu persatu staf yang 'bertaraf' adik mendirikan rumahtangga. Tumpang gembira melihat mereka bersiap sedia melalui proses demi proses, dirisik, kemudian bertunang, sibuk menyediakan hantaran, mengurus majlis, memilih tema, menempah kad jemputan dan 1001 macam lagi persediaan.

Apabila selesai majlis, habis bercuti, pengantin baru diusik para senior. Si 'freshie', ada kalanya datang dengan juga 1001 macam persoalan, kekeliruan, serba ingin tahu. Maklumlah, dunia praktikal tidak sama dengan dunia teori. Realiti kehidupan mula dirasai, amat berbeza dengan dunia alam fantasia bulan madu.

"Kak, kenapa akak kahwin?" Itu soalan cepumas dari Pizah, satu hari, satu tengahari....
"Aik....soalan apa ni?" Terperanjat saya dibuatnya. Tergelak dengan soalan yang tidak membawa apa-apa amaran. Kami sedang berbual tentang perkara lain, tiba-tiba Pizah bertanya soalan sedemikian, mana tak terperanjatnya. Mengekek-ngekek dia ketawa.
"Ya lah...kenapa akak kahwin?" Soal Pizah lagi sekali.
"La... Dah dilamun cinta...so...akak kahwin je lah..." Jawab saya sambil mengerutkan dahi.
"Eh, macam tu je? Simple nyer...." Soal Pizah tidak puas hati.
"Oh....ni nak jawapan yang lebih complicated lah ni...." Sergah saya sambil tergelak. Pizah mengangguk.

Ok, sebelum saya memberi jawapan saya, apakah jawapan anda? Soalan cepumasnya,

"Kenapa anda kahwin?"


(Ok, jawab...jawab Mas, Cik Imran, Syami2....dan semua pembaca, termasuklah yang belum berkahwin....Cik Hanis, Cik Tikah....jemput....jemput....)

92 comments:

cikgu mas said...

salam.Datin

cooop,cooop nk jawab dulu!!!!!

sebab.........hehehehehehe...malu arrr,nanti saya datang lagi saya jawab,,bye datin..

shami2 said...

salam kak nija..

Aaaa memula kawin memanglah sbb cinta, lelama tuh tuntutan iman lengkaplah sudah hidup...
pas tu amanah Allah ..kena jga..naik ler pangkat/ darjat kita..sbgai insan..
pas..tu lagi..kite teruskan perjalanan menuju jln yg lurus...
kalau bengkok juga) emmm kena carik ilmu...
Ilmu aper..ilmu akhirat..supaya sempurna hidup..dunia dan akhirat
p/s: Sesaper yg blum lagi kawin ...aaa cepat kawin..sbb org dah kawin..sebahagian hijab tu Allah dan buka untuk dia... Hanissssssssss jgn lelamer sgt..nanti terlepas ketapi...
Kak nija berapa markah dapat nihhhhhhh heheh

Hanis said...

salam,

waaaa...hanis terkejut...soalan tu juga di tuju pada hanis....hanis & tikah akan jawab selepas kakak2 & abang2 kami menjawab ye....huhuhuuh...

kak mas...hanis dah bersemangat nak baca jawapan kak mas niee....jawab laaa kak mas...malu pulakkk...hhahahaha

kak shami...sukanya hanis baca jawapan akak tu...dan2 terdetik di hati nak kawin....hahahaha

Asnija said...

sapa boleh buat Cik Lie jawab soalan ni dia akan dapat hadiah besar punya dari akak....

haaa...apa lagi...hanis...berani suruh dia jawab??? cabaran dari akak ni....

ps: Mas, apa agak nyer jawapan Abg Samad mu ituh? Cepat le Mas...malu pulak...bila pulak Mas jadi pemalu sipu ni...

Asnija said...

Shami2,
Jawapan mu sungguh berfakta... suka tang jalan yang lurus jangan bengkok-bengkok..

Jawapan yang dapat markah tinggi ialah jawapan yang tulus mengenang masa buat decision nak kahwin dulu...kenapa aku nak kahwin ni ye?

Markah Shami2, nanti akak analisis, lepas tu akak akan beri markah punya...correct meng-correct jawapan ni pernah jadi tugas akak..so kira pro jugak....

Hanis said...
This comment has been removed by the author.
Hanis said...

Ya Allah cabaran yg cukup besar....demi hadiah besar akak tu (akak akan buat jamuan makan2kan).....hanis akan cuba minta CL menjawab soalan akak tu...hahhaha...tah ape laaa jawapan CL tu...jgn kata...saya tak kawin lg, camne nak jawab ....udah.....huhuhuhu

manzlie said...

salam Datin Nija..


Maaf sya tak dapat nak jawap soalann nih...malu aar...


wasalam

Imran Paris said...

Hahahah....lawaknya, akhirnya jwp gak CL kita...malu aar....ntahlah. Nija, u tanya ur hubby tak??? Shud also ask.

Sincerely, masa saya decide nak kahwin dulu, actually saya dah fed up dgn hidup bersendirian, nak cuba share my life with someone...tu je, nothing complicated. Saya dah lalu terlalu byk perkara sbg city boy...tak usah citelah...kisah2 lama, i travelled my heart content, been there done that...saya rasa nothing to look 4ward...kawin jelah. I was 28+ and my wife was 21+....i asked her whether she really ready...wife kata ready....so we set the date dan kahwin...hehehehe. Actually we celebrate our 10th Anniversary last Friday (28 August)....tak sangka dah 10 tahun duduk sebumbung.

my GREATEST fear sblm kawin ialah " whether i cud share my life with someone else (like) 4ever" sbb saya ni jenis cepat bosan dgn kehidupan monotonous. Sblm kawin, sampai saya pernah bertanya dgn arwah nenek "Nenek, nenek tak bosan ke adap muka Tok bertahun-tahun"...

Tp Allah maha mengetahui...the first year of marriage...kiranya mcm trial - Allah tetapkan saya bertugas di KL dan wife di Singapura...kami jd weekend husband and wife, so saya tak rasa TERPAKSA berkongsi hidup secara mendadak. Genap 1 tahun 1 bulan usia perkahwinan kami ke Tokyo, tgh pregnant anak pertama.....rasanya bila away u like it or not :) kena pandai2 jaga dan bawa diri. In tokyo baru kami betul2 merasa idup berumahtangga. Masa tu my wife masak pun tak tau, siang ayam ikan pun fail...saya pulak mmg jenis tak tau masak langsung...tp mmg tak cerewet.

Alhamdulillah....dah 10 tahun berkongsi hidup, tak pernah rasa bosan....dpt pulak bebudak b3 tu....bz manjang akhirnya saya....sampai keletihan

errr...kalau ada permintaan, nanti saya upload gambar my wedding....hahaha, lawak, jgn terperanjat pulak....

En Li....harap saya berjaya memotivasi Tuan Haji utk menamatkan zaman bujang :D am sincere and serious!!!

Nija...THIS N3 IS DARING INTERESTING

manzlie said...

salam Imran...

Nice story to share but saya rasa jawapan Imran tuh slah dah lari dari solan
Datin Nija kita tuh..hehehheh
tul tak Datin?


Waslam

P/s. Hanis duk pujuk aku jawap gak..malu aarr..


waslam

Imran Paris said...

En Li...mungkin bg org bujang sy tak menjawap soalan...but indeed soalan tlh dijawap...have to read btw the line...esp para 2,3....hehehe.

In short, saya kawin sbb dah mula bosan hidup bersendirian...lainlah En Li yg tak bosan sbb ddk di Makkah la ni...tp kalau idup ber2 di Makkah tu lagi MANTAP....motivasi lagi ni....takkan try ke ;)

Brp markah saya Datin (eh...betul ka...sori no)

cikgu mas said...

woooii jawapan cik imran..buat CM bertambah malu untuk menjawab,,,,,,,,,CM cam CL jugak malu!!!!cuma datin tnya abg samad??????hehehe


CL.!!!!..CM nk pujuk cik lie gak...mesti hilang malu,hadiah datin beri diamond ring...sapa tak nak wooo!!!

Imran Paris said...

En Li....napa nak malu ye??? Saya tertanya tanya. Kalau idaman hati tiada di maya blog apalah yg di malukan....ni konpem idaman hati ada bersama2 blog kita2 ni...tak gitu Abg Li :D

Jgnlah malu2 kucing, we know deep inside mahu semahu mahunya....alamak retaklah tulang temulang aku ni nanti...ngeh, ngeh, ngeh :D

manzlie said...

salam cikgu dan Imran..


hmmm patut ker sya menjawap nyer...aduhh serba slah sya di buat nyer...nanti sya tanya pandangan PA sya lak( Abang Samad cikgu tuh)..hehehhee

ade saje rlah si cm dan en Imran nih...


waslam

Asnija said...

Salam Cik Imran,

Jawapan Cik Imran, saya kahwin sebab saya dah bosan hidup berseorangan.

Macam yang saya kata, jawapan yang membawa markah banyak ialah jawapan yang tulus dari hati, the first time bila hati tergerak nak kahwin, what was the first gerak hati berkata? So, jawapan Cik Imran tu tak lari dari soalan saya...hishhh Cik Lie ni...Dan saya boleh menyelami gerak hati Cik Imran tu...Kiranya macam mendapat petunjuk hidayah Allah tu...dari hidup sorang-sorang...then one day....tinggg.....nak hidup berdua....and of course, nak sangat la tengok gambar kahwin you...mesti kirim or buat N3 kat rumah you....

Cik Imran dah 10 tahun kahwin ye....mmm...saya dah 19 tahun kahwin, looking forward tahun yang ke-20 next year..big bangg... Dan best jugak dapat wife yang jauh lebih muda, pengalamannya tentu berbeza, saya dan suami sebaya, cuma suami lebih tua 3 bulan dari saya...So, we are very much like a very close friend.

ps: alamak Cik Imran....kira punya kira...tua nyer saya dari Cik Imran...

Asnija said...

Cik Lie,

Tima kasih bertandang ke rumah saya...caya la kat Hanis yang berjaya memujuk Cik Lie try try nak jawab soalan saya tuh...

Jawapan pertama...malu arr...tu tak dikira jawapan...penat Cik Imran bagi motivasi, so, Cik Lie sudah semestinya menjawab soalan ini, ala...kongsi pendapat...bila nanti Cik Lie nak kahwin...apa agaknya jawapan Cik Lie...saya nak kahwin sebab.....

Ok...hadiah ni saya tengah reserve utk Cik Lie ni...please....please....please...

(Ya Allah, bukakan lah hati Cik Lie ku ini untuk menjawab soalan ku...Amin.)

Asnija said...

Mas ku sayang,

Apa la Mas ni, cop no.1 nak jawab, tapi tak kuar-kuar jawapannya....abang samad punya jawapan akak dah tau...nak tengok plak, match tak ngan Mas punyer....kalau match...aiseyman....gerenti sehati sejiwa....adushh...mengalahkan kuch kuch hota hai....

Hanis...mai pujuk Kak Mas wak jawab soalan ni pulak...

Asnija said...

Hanis,
Bebudak lelaki 2 orang tu tahu tak nak jawap soalan ni? Teringin jugak nak dengar jawapan mantap dari K.As, Abg Megat dan Ayah Zain, nanti akak jemput depa jawap soalan ni...

Asnija said...

Cik Lie,
Tak yah tanya PA la...PA Cik Lie masih berarak Merdeka kibar bendera...tok sah kacau dia...dia tengah berarak kereta berhias persona maroon...

shami2 said...

Salam kak nija,

nak tambah lagik nih..aaa cinta bersyarat..sya (musti pandai agama n mengaji quran..)
Cik imran punya story pun tul gak..tuh..heheh

Adik2 ku hanis dn lelain nnnn..... tak lupa CL abg samad ..walau kita tak cinta sekalipun..kalu dah duduk sebilik..lelamer jatuh cinta...jgak tul tak Cik Imran...dasat ohhh ikatan perkahwinan nih...cinta blum tentu bawa bahagia...musti ada tiangnya...5P, 6P dll, ayah zain bole jwap bab ni..tul tak ayah zain...

manzlie said...

salam Datin Nija..

oh ye ker abg samad duk berarak keta berhias Pesona maron tuh...patut lah dari tadi sya cari tak mai lagi nak tanya jawapan darinyer..

Hanis mengapa kau sibuk suurh ku menjawapnyer...kalau nak hadiah abg leh bagi aar..heheheh

waslam

Hanis said...

salam,

waaaaaaa.....akak...banyak tul sambutan tuk soalan nie....hanis dah minta en rezeki lak mai jawab...td jawapan tu ada kat blog ayah zain..

kak nija...hanis masih sedih lg nie...masih berusaha nak pujuk abang hanis tu jawab soalan akak nie...dah tu ade ke patut tanya ape hadiah hanis lak nak bagi kalau abg jawab soalan nie....tengok tu...abg kata, kalau setakat hadiah akak bg...abg boleh bagi....huhuuhuh...akak tau ape hadiah yg abg minta??????ahhahahahah...hanis terkejut & gelak sakit perut pagi nie......

kak masss....hanis masih menanti jawapan kak mas....huhuhuhu....

Hanis said...

copp...tertinggal lak...nak habaq kat en imran...SELAMAT ULANG TAHUN PERKAHWINAN YG KE-10...semoga ikatan perkahwinan itu terus kekal di sulami cinta ke akhir hayat...disamping anak2 yg comel, cerdik & soleh.....nak tengokkk gambar raja sehari yg naik pelamin 10 minit tu... ;-)

kak shami....hanis cukup2 tersentuh ngan kata2 akak tu....tq akak...love u

manzlie said...

salam Datin Nija..

takkan nak bagi hadiah pada saya jer...Untuk pasangan ku takda ker..?
apa hadiahnyer?

kalau boleh saya nak Datin Nija sponsor lah kami Pelamin berserta dgn Mak Andam nyer..?leh ker...

Then cm akan jadi Pengapitnyer sekali..leh kan..

jgn mare yer sekadar bertanya...


waslam

rezeki said...

Salam semua,
saya bernikah pada usia saya agak muda juga 22 tahun,bertunang semasa belajar lagi, habis je terus nikah .Terus terang itulah cinta pandang pertama . Habis belajar seorang di KL seorang di selatan. Terpisah , pantang cuti , berdesup naik kapcai balik KL tapi bukan roda tiga mcm noor punya.

Masa nk cakap dgn ibu bapa psl nak kawin tu, allah je yg tahu. Balik umah , koner kanan salah, koner kiri salah , last2 nekad je. Bapak sporting, mak pula cakap betul ke kau ni. Baru nak hidup dah nak kawin.

Itulah ketentuan Allah SWT dalam menentukan perjalanan hidup saya . Alhamdulillah dah hampir 20 tahun kami hidup bersama , anak yg sulung 19 tahun dan bongsu ting. 1.

Hanis said...

Salam,

Ya Allahhhh...abang...abg sungguh2 minta hadiah tu kat kak nija....hahahahhah....

rezeki said...

Salam ,

CL, jgn kata pelamin, bapak pelamin pun boleh sponsor. "jgn kata telur, telur gajah pun pak aji boleh bagi " tu dialog bakhil hi hi hi

Asnija said...

Cik Lie...
Kalau nak mintak sponsor pelamin, baju pengantin, gubahan hantaran, hiasan bilik pengantin dan tambah lagik satu hantaran coklat special hand made (ni akak terror buat, baca N3 under Cocoahouse), insya-Allah, saya boleh sponsor, memang kena sangat tempat Cik Lie bertanya....tak tau ye, ni bukan sebarang Mak Andam...saya kalau mengandam orang...pasti senyum meleret pengantin dibuatnya...macam gambar si Labu Cikgu Mas tu...terserlah natural beauty Cik Lie dan pasangan....tut...tut...(offer ni 2 dalam 1, pasangan Cik Lie...tut...tut...pun saya offer sekali).

Macam Rezeki cakap,bapak pelamin pun boleh, telur gajah (eh...biar betul rezeki ni...ada kaaa...) pun buleh...

Jawab le dulu Cik Lie....jawapanmu pasti memberi motivasi....jawab ye Bang Lie...

Asnija said...

Shami2,
Betul kan...bila dah lama-lama duduk serumah dan sebilik (bila dah halal le)...terusss jatuh cinta...

Betul...syarat pandai solat dan mengaji tuh mesti..sebab nanti suami kena imamkan kita solat kan...

Hanis said...

salam En rezeki,

jawapan en rezeki tak kene pada soalan...jawapan tu ade kat blog ayah zain td hanis tengok....huhuhuuhuh.....cewahhhhhhh hanis pulak menggantikan kak nija....hahhahahah

Asnija said...

Dear Rezeki,
Tak gi rumah Ayah Zain lagi...so, kenapa anda berkahwin?

Imran Paris said...

Datin....tgk En Li tu dia dah pakat nak upah Hanis dgn hadiah pulak....Datin nak offer dia, di corner pekena Hanis....i smell something fishy lah....tul tak CM. En Li, awak nak bg hadiah apa kat Hanis ni....maksud saya brp dulang hadiah :D

Hanis...rasanya mudah je awak nak selami isi hati Abg Li kita tu...call je personally, tentu dia akan jwp soalan cepumas tu...betul tak En Li?

Shami...eh, bahaya tu...kalau dah dok bilik sama2..tentulah jatuh cinta, silap2 GEDEBUK jatuh katil pun boleh...hahahaha....awak ni tambah berdebar bakal2 pengantin kita...sapa ye???

Rezeki, mudanya bernikah...baguslah, itu namanya jodoh.

CM & En Li...tak usah di risau jawapan Bang Samad yg tgh bz naik turun kete berhais Jalur Gemilang tu....jwpn dia kita dah tau lama...kita nak tau kisah CM dan jawapan kebarangkalain En Li. Jgn malu2 arr....

Datin...sy nak sambung sikit, sy bercinta pandang pertama...lama pendam rasa....saya berkawan dgn ramai org lain di Univ....tp mmg jodoh kuat dgn cinta pertama....wp cinta bersemi di jiwa saya tak pernah luahkan rasa (SENGAJA) sehinggalah kami disandingkan...ramai org tanya KENAPA??? Saya selalu jwp saya yakin TRUE LOVE WAIT FOREVER. Mmmm....bila dah dok bilik bersama....benar sungguh apa yg Shami kata...tak yahlah saya nak sembang any further....hahahaha

Abg Li....mari kita bicara tentang cinta!!!

ps - thanks to all atas ucapan ulang tahun perkahwinan...nanti sy buat n3 khas (dgn foto sikit2) about me and the LOVE of my life...malu arrr

rezeki said...

Salam Asnija,

tumpng lalu , Hanis mmg jawapan yg ada kat blog ayah zain tu jawapan yg tepat seperti yg dituntut oleh Islam mengapa seseorang itu berkahwin, tapi jawapan kat sini yg saya berikan di atas tu, adalah jawapan jujur saya 20 tahun lalu lah dik ngapa berkahwin. Dulu hidup muda2 ingat nak seronok je dik, tapi alhamdulillah Allah beri petunjuk dan hidayah . Jadi kalau jawapan mengapa saya berkawin sekrg ni dh tak sama dgn jawapan 20 tahun lps tu.

p/s : nti kalau mrs terbaca, mesti dia kata mcm nak kawin lagi je hi hi hi

Asnija, jawapan saya ada di atas tuuuu

rezeki said...

Salam,
lagi satu dik hanis ,dulu mana ada hp ni, blog blog ini, sms sms ni . cinta cara tradisional dan kuno ,pakai surat menyurat , nasib baik tak tulis kehadapan .....
saya rasa zaman AZ lagi kuno hihihi jgn marah AZ
Budak2 sekarg ni je dh moden hihihi

rezeki said...

Salam ,
tumpang lalu sekali lagi Asnija,
IP, mmg muda sgt rasanya, tu yg terbeliak mata mak, tapi masa dia org lagi pulak , mak saya menikah umur kalau tk salah 12-13 tahun je.

Nikah dan kawin cepat bukan apa, dapat mengelakkan dari benda yg tak diingini , manalah tau. 1 1/2 tahun kawin dah dapat anak bila mrs dpt pindah . Kami hidup penuh kesederhanaan , baru nak hidup dah kawen dan anak sorang anak. Tapi Alhamdulillah, Allah mengetahui segala yg terbaik utk hambanya . Insyallah rezeki ada dimana2 selagi kita berusaha dan berdoa serta bertawakal .

shami2 said...

Salam kak nija

Aduiooo...n3 akak buat sya gelak besar betul...Cik Imran..deper nih malu2 eikkk hahahha.....

Cik rezeki...
Awat hg p tambah cita bab surat,tak leh tahan nak gelak......tapi bdk2 sekarang tak rasa nostalgia tuhh..heheh
namun teknologi sekarng sungguh mencemaskan terlalu pantas ...mencemaskan ibu bapa...

Asnija said...

rezeki,

IP tu muda sesangat dari saya....opss...tapi jangan panggil saya mak yer...ikut macam Cik Li panggil saya datin...sejuk perut akak....

Pasal surat ni, saya bercinta jauh nun dari husband, walaupun sama kat US. Tiap minggu mesti dapat aerogram...balik kuliah terus tengok peti surat dulu (ha...ha...mail box jugak tuh...) Malam buta bila tension study, tulis surat berkajang-kajang....ada juga email masa tu, tapi email hitam putih punya feshen....

zaman hanis ngan cik lie...tak de nye boleh sabar tunggu posmen...ni kita tunggu seminggu wo surat jawapan...

aiyo...apsal lah shami2 gelak...memang le nostalgia tulis surat tuh...

Asnija said...

Cik Imran, saya dah tanya suami...dia jawap...jeng...jeng....kita berenti dulu untuk iklan dari kota mekah...mana jawapan cik lie ni?

betul la cik imran....fishi...fishi...la...diorang bedua tuh...

Asnija said...

Hanis,
Hang tau dak aerogram tu apa?

Asnija said...

Cik Imran,
nampak macam cintakan adik freshie nih...buat macho pulak tu...tapi kalau adik freshie tu lalu, mesti you berdebar-debar yek...nasib tak disambar orang....

Asnija said...

Shami,
saya masih tak renti gelak pasal surat aerogram...jauhnya generation gap kita ni....

Hanis said...

salam akak,

hanis tak tau surau aerogram tu ape??? cam pos laju zaman sekarang ka???

akak...CL td habaq....kim salam kat akak....dia nak p tidoq diulik mimpi2 indah dulu...hahaha...kalau dapat mimpi2 indah baru nak jawab soalan akak tu....huhuhuuh....teruk laaa CL tu kak...minta bukan2 ke akak...huhuhhuhu

en imran...ade ke patut tanya berapa dulang hadiah nak bg kat hanis...hahhahah...jauh sgt dah menyempang tuuu....huhuhuhu....

kak nija...hanis tengok dah coklet2 tuuu...bestnyee kak...kak kalau CL jawab soalan akak nie...hadiah besar tuk hanis kelas belajar buat coklat naa...

Asnija said...

Salam Hanis,
surat aerogram tu surat yang bersekali ngan sampulnya...kalau dilipat kat bahagian luar terus ada bahagian tulis alamat. Surat ni selalunya cepat sampai dan dah siap berstem...jadi kalau malam tadi tulis, esok boleh terus pos...la..la...la...cepat sikit boyfren balas nyer nanti...nape tanyer? nak hantar surat aerogram ngan cik abang mekah tu ke?

akak rasa, cik imran tak menyimpang...korang je jalan menyimpang-nyimpang...

Asnija said...

Hanis,
apasal cik lie nak cari mimpi nak jawap tuh...mimpi dia memang indah-indah je sekarang ni...malu-malu meow...

ha...nak tak coklat hantaran tu...kalau nak, akak cop lah satu dulang (hanis punya pasal, FOC je)...awak punya dulang berapa...kata k.mas cop sponsor satu dulang, nak isi sejadah mekah...tu je dah 2 dulang....Mrs Zain sponsor kek coklat...haaa...dah 3 dulang...

Asnija said...

Hanis...hanis...
N3 jawapan akak dah siap...tinggal tunggu jawapan CL dan CM dulu...hanis pujuk depa ye...memang sah coklat tuk hanis special delivery ke S.Alam...nanti kalau diorang dah jawap, baru akak boleh update ngan N3 baru tuk jawapan nyer...
Kalu diorang mogok tak jawap....alamat nyer rumah akak ni bersawang..sawang...harap nyer akak ni jangan le jadi pungguk rindukan bulan....

Hanis said...

ka nija....hahaha...akak, entry akak nie mmg bermakna...hanis tak pernah fikirkan sgt soalan tu...tp harini hanis dah ade jawapan tuk soalan akak...ia lahir dari hati hanis...hanis tanak tunggu kak mas,CL atau yg lain2 memberi jawapan dah...hanis tanak jawapan mereka mempengaruhi jawapan hanis....

kenapa hanis nak kawin dgn si dia???(selain drpd tuntutan agama)

-kerana hanis rasa si dia boleh berkongsian hidup, susah senang, suka duka & apa sahaja bersama hanis..pada hanis, perkahwinan itu adalah perkongsian hidup bukan sahaja antara 2 insan...tp seluruh ahli keluarga yg lain juga...terutama mak & ayah kita & mertua...& yg penting restu terutama kedua ibu bapa & keluarga terdekat...kalau tiada restu ibu & ayah...hanis sanggup membujang ke tua...huhuhu..hanis tanak mereka menangis kerana sedih pada hari perkahwinan hanis nanti..biarlah menangis kegembiraan...

-si dia boleh menjadi pembimbing, pelindung, tempat bergantung pd hanis & anak2...

-perasan hormat menghormati, saling boleh menerima apa sahaja baik & buruk kita, mahupon sejarah kehidupan masing2 dengan hati yg terbuka...

-CINTA, kasih & sayang??? yes perlu...tapi bak kata kak shami cinta tak semstinya hadir sebelum perkahwinan....hanis setuju & sokong sesangat ayat tu...

waaaaa....banyak laaa pula sebabnya...hahahahh...cukup laa tu....huhuhu...hanis malu sesangat untuk menjawab soalan kak nija nie..hanis anggap itu satu doa pada hanis dalam membuat keputusan untuk berkahwin ngan si dia nanti...

sekian terima kasih....
huhuhu maluuuuu...sbb org bujang pertama memberi pandangan dr hatinya sendiri...

opssss lupa lak....diharapkan kakak2 & abang dapat memperbetulkan pandangan seorg adik yg baru nak belajar ini....

Imran Paris said...

Datin...saya pun cop 1 dulung....pelamin pun saya sponsor kalau org Makkah nak naik pelamin duduk berjam2....hehehehe

Hanis...sy tak nyimpang...cuba serkam jarang, kalau silap telahan bebola kaca saya ni, anggaplah dulang tu memberi maksud dulang2 hadiah biasa dr Makkah...kan mmg org Arab jenis suka bg hadiah dlm dulang....hehehe

Mmmmm....mimpi...o ye, baru ingat, sblm kahwin (3 years earlier...masa tu br frust bercinta dgn org lain) saya ada bermimpi perihal wife saya. Betul gak tu En Li...tunggulah ilham mimpi...biasalah buat2lah istikharah dan solat hajat...sure dpt ilham tu.

Eh...kita ni puaslah memotivasi...napa mulut En Li terkunci rapi...mungkin masih mencari jawapan pasti sebelum mendirikan istana menanti. CM....istana menanti kat mana? bukan kat N9 ke.....

Hanis said...

waaaaaaaaaaaaa....panjangnya komen hanis....hahahhaha...kak nija coklet tuk hanis tu confirm...auuuu auuuwwwww...bestnyeee coklet tuk hanis....

Hanis said...

en imran....hahahahha...hanis tanak komen bebanyak komen en imran tu...hanis nak gelak ajee....hahahhahah

Imran Paris said...

Hanis...oklah tu. Secara peribadi saya rasa perempuan dan lelaki mempunyai sbb yg berbeza utk kawin.

But 1 thing for sure - nak kongsi hidup. Are u ready??? Bukan mudah ye...itu yg dulu saya takutkan. But dont worry, Allah dah tentukan...

Hanis...all girl pray that they marry to the one that they love, my prayer for you is a bit different, I PRAY THAN YOU LOVE THE MAN YOU MARRIED TO....insyaAllah.

Eh...Hanis tak tau aerogram...alamak, rasa say pun dah tua ni Datin....huhuhu

Hanis said...

en imran....telegram hanis tau...huhuhu...tu laaa...camne surat pon tak penah hantar....hahaha

manzlie said...

salam Datin Nija..

wahahh nampaknyer rating Blog datin arinih melonjak naik sebab semua org duk tunggu sya jawap yer..hmmmm ada sponsor lak tuh..banyak bagai nak bagi..betul ker..siap ada kek untuk adik hanis ku...tapi sya takmakan coklat lah Datin....heheheh


waslam

shami2 said...

Salam kak....

IP hang nih..keluaq habis cerita mimpi bagai pasal bakal isteri...hahahaa tapi hang cakap tu betul lah cheq dulu ada exp camtu jugak...chek nampak nama abg mie dlm surat nikah....surat nikah negeri kedah tulisan jawi...cheq nampak sebiji2 nama dia...hahah

Dek hanis ...janji Allah...jodoh yg baik untuk org yang baik jugak...sama jer ...hayatilah siapa diri kita..perbaiki kelemahan yg ada....doa selalu nak jodoh camner..ikut syariat selamat....hukum hakam nikah kawin ni kalau ikut yg betul...senang hidup..aman elok sesangat...yg rosak tu sbb kita selalu ambil mudah...
CL kiter tu..dah duk dekat rumah Allah tu haaaa apalagik doa banyak2 minta ditemukan jodohkan yg baik....ooohhh dia diam jer...eikkk...

Imran Paris said...

Kak Shami...tu lg ilham maut tu...alamak, Akak kita dah bukak kisah cintalah...auwww malu arrr, tambah segan silulah org Makkah tu.

En Li...saya cabar lagi ni...mari kita bicara tentang cinta....tentu ada peminjam rusuk yg ingin En Li dambakan.....alamak sapalah agaknya peminjam rusuk Abg Li ku sorang ni ;)

manzlie said...

salam Datin Nija tumpang lalu..

En Imran...Cinta ku dah hanyut di Lautan sepi...bukan lautan Atlantik tau...hehehehe
Perlukah aku meyingkap kisah cinta kuh?

Jgn lah cabar mencabar...sogan den lah..


waslam

Imran Paris said...

Datin...tumpang lalu.

En Li...perkara lalu usah dikenang biar ia menjadi pekara silam. Kisah cinta lama tak perlu disingkap...kesahkan saja lembaran cinta baru yg bertakhta di hati

Penangan cinta pertama mmg HEBAT, mungkin kita lebih mengikut hati dan terburu2, namun cinta kedua tentu tak kurang keHEBATannya. Cinta kedua buat kita lebih yakin dan berhati2, tentunya disulami kematangan dan diserati dgn permohonan keredhaan Ilahi.

En Li...r u ready now....jgn anggap ini 1 cabaran, cuma ruang berkongsi teladan dan sempadan. Apapun kami semua YAKIN 100% pilihan En Li...mmg TEPAT tidak akan HANYUT atau MENYIMPANG lagi kali ini

Datin, CM....pls also brief us ur side of the story...tak acilah mcm ni...Kak Shami pun abih cite dah tu ;)

manzlie said...

Salam DAtin Asnija....

hmmm soalan datin Nija nih amat lah bermkna sungguh untuk di jawap..sebab saya masih lagi bujang takda pengalaman untuk menjawapnyer...tetapi oleh kerana tak mau menghampakan adik Hanis ku as wat cm cakap cik lie tak suka hampakan [permintaan orang maka sya jawap lah yer...

Oleh kerana soalan Datin Nija agak General, Kenapa Nak kawin? bukan soal nak kawin dgn spa tuh? maka sya jawaplah dengan tulus hati ku...

Ramai orang berkata aku Nak kawin kerana
a) Selain tuntutan agama, aku nak Zuriat yang soleh lah, nak Hidup semati lah, nak bina mahligai yang indah lah ,nak tunjuk kat org lah yang aku dah kawin konon dan , itu lah ini lah...tetapi bila dah dapat tuh..hmmm lain lak jadi nyer..tangan yang di hulur kat tok kadi cakap nak jaaga sipolan tuh dgn elok lah masa nikah semua dah jadi Pelesu...dah kawin semua tak indah dah...dah tak mesra dah...mahligai istana menanti yang di cari memang hanya angan angan belaka...jadi persolan yang sebenar nyer...
b) Adakah kita abersedia untuk berkahwin? adakah hati ini ikhlas untuk berkawin? Adakah kita betul betul mematuhi tuntuan Agama untuk berkawin....Saya rasa anda semua ada jawapannyer...maaf jika ada yang tersinggung yer...heheheheh and adik ku Hanis kalau dapat hadiah dari Datin Nija tuh bagi dua aar....ok..

Dan Datin Nija....adaker sponsor Pelamin untuk cheq nanti???....heheheheheheh

syukran

waslam

rezeki said...

Salam ,
CL punya komen ada betullah, sebelum kawin mcm2 janji , bulan/bintang/matahari/planet/hati gajah/kepapa dinasour dan mcm2 lagilah. Ada yg menyatakan kerana tuntutan agama hanya sandiwara dunia semata2 krn kihat lihat sekarang institusi perkahwinan sangat rapuh hingga ada yg hari ni nikah esok lusa dah jatuh talak. Ini yang kita lihat terjadi hari ini. Mmg betul semua itu suratan Allah dan kita tidak boleh menafikan, tapi kita sebagai manusia kita berusaha dahulu sebelum bertawakkal.
Tu sebab kawin dan cerai sekrg ni dah mcm satu budaya.

Sekadar perkongsian.

Hanis said...

salam,

Alhamdulillah.....hanis dah berjaya....kak nijaaa...hanis nak hadiah besar akak tuuuuu....coklat dapat juga kan....

nanti...kak mas nie lak....emmm kakak ku yg sorang nie...p cop nak jawab no.1....tp nampak gayanya last sekali lak bg jawapan soalan akak nie...huhuhuuhu...sat...nak p cari kak mas...huhuhuhuu

kakkkk massss.....yuhuuuuu

rezeki said...

Salam,
Hanis, mana jawapan kakak mu itu, Betul juga , dia cop no. 1 , tapi la ni tak jawap2 juga.
Tuan tanah juga rasanya belum jawab lagi ni....

hihihi

Asnija said...

Salam semua...

Saya tengah meeting n buzy giler ni...tak sabar sesangat nak reply...kasi akak masa ye...

(tetapi...oh...jawapan CL sungguh membuatkan hariku indah...)

Hanis said...

salam,

en rezeki...kak mas nie menghilang lah pulak....letih bershopping semlm nie....

tuan tanah pas CL & kak mas baru nak jawab ngan entry khas lg.....

hahaha

shami2 said...

Salam k nija,

CR, komentar anda sungguh bermakna..hatta lagi anda adalah orang lama..yg kawin muda...

petikan dr tazkirah mlm tdi:utk dikongsi
Kita adalah insan...bila namanya insan kita selalu buat silap...kita takan jadi perfect..

Kita juga adalah pemegang amanah Allah setiap kita memegang amanah..baik seorang suami, maupun isteri...maka peganglah amanah Allah itu..dengan baik..perbaikilah kelemahan yg ada secara perlahan2...
syart2 pemilihan bg calon suami..agama hdklah diletakan dihadpn..calon isteri kecantikan, kecerdikan..disertai agama..

Ilmu agama kalau kurang kena di cari tambah...kalau dah ada pun kena diulang2 dan ditambah selalu..kerana ilmu,iman dan amalan kita akan sentiasa terhakis...dek kerna godaan syaitan laknat dan juga hawa nafsu kita sendiri...
Masa yg ada hrus diperguna sebaiknya kerna yg dah berlalu takn berulang lagi...

Alam perkahwinan adlh satu lagi medan ujian hidup utk kita...andai kita sentiasa dijln benar..kita tak perlu rasa takut..kerana..Allah bersama org yg benar..
kdg2 kita rasa rindukan ujian...ujian menbuatkan kita fokus pada Allah...

Oleh itu marilah kita beribadah agar menjadi org yg beriman dan bertaqwa sehingga kita merasa bahawasanya Allah itu sngt2 hampir dengan kita...moga hati kita dibuka agar melihat akan sifat2Nya..dan kita adalah hambanya yg sgt kerdil, yg perlu sentiasa merayu..memohon pertolongan drnya..readha akan ketentuannya.. dan Allah itu sgt suka & syng pd hambanya yg sebegitu...sampai masanya...kita akan dijmputNya ..kisah ini telah pun berlaku d zaman sahabat Nabi...dek kerna itu maka sahabt begitu tekun sekali dalam ibadah mereka..

Kalaulah kita bole nampak akn gnjranNya..pasti kita pun akan jdi mcam mrk takan ragu-ragu atau menoleh lagi..malahan makin pantas lagi usha kita..menuju jln kejayaan tu..tiada jln pintas utk mencapai syurga Allah harus terlebih dahulu di tempuhi onak dn duri tnda iman & takwa itu padu...
Ujian Allah itu adalah sesuai dgn kemampuan hambanya...tidak terlebih atau terkurang pun..
Maka terimalah ia dgn redha...sbg tanda kasih sayang Allah SWT..hikmahnya utk tmbah baik lagi hambanya itu..

Harta yg paling berharga bg seorang suami adalah isteri dn anak2 yg soleh....

CL..sudahkan terjawap..kerisauan mu itu...boleh rujuk kitab..La Tahzan dan juga Jagalah Allah ..Allah menjagamu..

Imran Paris said...

Datin, berhasil gak pujukan saya kpd En Li....tapi hadiah tu Hanis ambiklah...tak penting.

En Li...mungkin betul apa yg di kata...ramai yg berjanji mcm2 sblm kahwin tp lepas nikah semua janji kosong...saya sikit berbeza, spjgn alam pertunangan sblm nikah...saya tak pernah JANJI APA APA pun....tiada bulan tiada bintang tiada emas tiada permata...tu yg saya kata saya SENGAJA sbb nak tgk keikhlasan bakal pasangan. As a said earlier TIME AND TIDE WAIT FOR NO MAN BUT TRUE LOVE WAIT FOREVER.

Buat yg blm kahwin tu...ingatlah - tak yah janji yg bukan2...janji 1 je - that both of u will share all your ups and downs thruout hingga hujung hayat.

Suami kena tau sapa yg pnting dlm hidupnya ikut tuntutan agama (ibubapa, ibubapa mertua barulah isteri) dan isteri pula kena memahami kedudukannya sbg isteri dan menantu ibubapa sang suami...kalau faham ni....AMAN, insyaAllah. Ini yg saya amal ni...alhamdulillah sampai la ni, kalau kami bertekak pun...mak mertua akan menangkan saya...menantu kesayangnya...hehehehe

En Li...sbg org bujang yg sudah amat matang dan melihat bgm janji2 kosong tak dilaksana...jgn jadikan itu sbg pembunuh semangat utk kita laksanakan tuntutan agama...jadikanlah ia sbg cabaran (teladan dan sempadan) utk En Li dan (ehem ehem ehem) membina keluarga bahagia mengikut lunas2 yg disyariatkan.

Datin...rasanya misi kita berjaya....ahli GPK semua...gi cari baju kurung/kebaya hijau...En Li nak naik pelamin tu....saya cop sponsor 1 dulang ye :)

rezeki said...

Salam IP,
kan kita dh pilih kaler yg mcm jemaah africa tu pakai. sweet apa.mana janji2 mu ini IP hihihihi

Noor said...

As Salam Datin & Frens..

ralit membaca semua komen.. cheq pun nak tinggal jejak jugaklah..

emmm.. bukan jejak menda pun.. cheq cuma nak tumpang sponsor 1 dulang.. he he.. bagi tau je nak apa.. cheq akan setat kumpul duit.. untuk CL ngan 'tuttt' nyer.. cheq sanggup kluarkan duit dari bank simpanan nasional kalu tak cukup..

psstt.. komen2 kalian memberikan banyak pengertian.. harus dibuat pengajaran.. dan molek benar jika dipraktikan..

CL.. kita tidak boleh mengharap yang terlalu mengharap.. namun kita boleh berdoa dan terus berdoa.. pasti Allah memberi..

cikgu mas said...

DATIN!!!!!!

SEBENARNYA CIK LIE BELUM JAWAB SOALAN.....DIA KATA RAMAI ORG BERKAHWIN KERANA BLAH,BLAH,BLAH....TAPI KENAPA CIK LIE PERLU KAHWIN DIA TAK JAWAB LAGI....KITA TAK TANYA SOALAN KENAPA ORANG!!!!!!KITA NAK TANYA KENAPA KITE,,,,,

DATIN HARI MU BELUM INDAH...SABAR DULU!!!

Asnija said...

Hanis,
Membaca jawapan Hanis..aduh...sungguh bernas dan penuh makna....memang suamilah tempat berpaut tempat berlindung, walaupun belum berpengalaman, tetapi cara pemikiran hanis sungguh matan dan ke hadapan...ni mesti berkat kesabaran mengajar si Mas ni...tak sesia sessi pembelajaran sambil makan roti nan keju tu....

sungguh dahan itu lah tempat bergantung....namun kita perlu mempunyai kekuatan sendiri...adakalanya dahan itu rapuh atau reput....

(rapuh: maknanya beralih arah/ku sangka panas hingga ke petang.....rupanya...
reput: maknanya pergi yang tak kembali...kena kuat menerima suratan Ilahi)

Asnija said...

Cik Imran,
Wah...kisah cinta Cik Imran ni.....emmm...Mrs Imran baca tak nih? Kalau dia baca, lemah lembik kaki dia dapat tahu suami cintakan dia separuh nyawa (walau tak nak meluahkan perasaan sebenar...)...menantu kesayangan lagi...

Cik Imran ni, bila sayang isteri sampai ke tahap gaban macam tu...dan isteri dapat tahu...mak oiii...habis semua dia akan sanggup korbankan...isteri ni bila dia kata dia cinta....dia cinta sepenuh hati sampai mati....sementara masih bernyawa....luahkanlah perasaan Cik Imran tu selalu, sementara sidia masih boleh mendengar dan memahami...sekuntum bunga setiap hari, lebih bermakna untuk isteri berbanding sejambak besar yang ditaburi di pusaranya yang sudah pergi.....lagi dalam keadaan Mrs yang sarat....urutan dipingang nye yang lenguh....mengalah semua ubat preskripsi specialist...(akak ni tak boleh start...nanti tangkap leleh sendiri....)

shami2 said...

Salam kak Nija..

Tumpang sat...CL takut bab2 bertekak tukar sikit perkataan tuh jadi berhujah...heheheh

Asnija said...

Rezeki,
Seperti rezeki, sayapun kahwin muda...(insya-Allah kita ni sebaya...)

Memang betul, bila menempuh susah...teguh bersama, bila datang senang...appreciate nye pada sidia yang sabar menjadi pendorong dan penyokong....dan kitapun sungguh-sungguh rasa terhutang budi, terhutang sayang...

Boleh faham apa yang Rezeki lalui dari zaman mula-mula kahwin sampai sekarang....sebab tu, bila senang, bawa ronda Mrs round the world naik cruise...oh romantis nyer....dulu masa susah hanya mampu bawak ronda-ronda naik kapcai kan...kerana kesabarannya membonceng kapcai..tak malu tak segan.....maka sekarang rezeki membawanya zup zap terbang kesana kemari...itu cinta sejati....dulu kahwin kerana cinta...sekarang melihatnya dengan jawapan yang berbeza.....kembang kuncup hati Mrs Rezeki....

(rasanya....suami-suami kat sini ni, IP & CR sungguh romantis....teruskan ye....suami sejati, suami mithali....kukuhlah organisasi....)

Asnija said...

Shami2,
Sungguh pasti
mendapat alamat mimpi
nampak nama Mr Mie
dalam surat to kadhi....

Cerita cintamu hebat sungguh...,falsafah perkahwinan shami2 memang sungguh memberi kesan dan peringatan, harta peninggalan kita hanyalah 3 perkara, salah satunya ialah anak-anak yang soleh...mendapat suami yang memimpin dan mendidik kita sebaiknya memanglah impian dan harapan seorang isteri...

ada harapan menjadi kenyataan...ada harapan yang berkecai di halaman...namanya manusia...tidak sempurna, suami kita pun banyak kelemahannya. Memaafkan dan menerima....menjadikan cinta lebih bermakna....

Suka dengan pesan Shami, alam perkahwinan adalah medan ujian...perbaiki diri perlahan-lahan....tiada siapa yang perfectly ready sebelum menempuh alam famili....tapi bila kita mahu, kita akan buat, akhirnya kita akan miliki...

Asnija said...

aisey...meeting sessi petang nak mula dah...nak gi solat zohor dulu...nanti saya sambung....nak komen sikit Cik Li dan Mas punya respon....N3 jawapan kepada soalan cepumas ni saya akan keluarkan malam ini...

shami2 said...

Salam kak,

Jom222 cepat ada gambaq calon222 ....**** nak bagi kat Haniss tuh...ha dia duk kalut dah...tak tau nak wat lagu mana..tuhhh...pilihan berbagai2 ada hehhehhheh

manzlie said...

SALAM DATIN NIJA...

TUMPANG LALU....

SAYA RASA CIKGU MAS NIH KOT YANG TAK FHAM...SEBAB SYA TAK JAWAP KENAPA SYA NAK KAWIN?
MACAMANA SAYA NAK JAWAP SOALAN TUH SEBAB SYA BELUM LAGI NAK KAWIN CIKGU OOI....

HARAP MAKLUM..

WASLAM

cikgu mas said...

salam....kawan2

cammana kita nk sponsor dulang2 yg kita dah siap beli ni..i dah beli untuk cik lie nokia n97,,tapi yg nk diberinya belum nk lagi kahwin..camtu sapa2 nk kahwin meh lah sini..

manzlie said...

salam datin Nija..tumpang rumah yer..


cikgu mas..nape buh hpnokia 97 dalam dulang..pos jer kat cheq nih..hmmm

waslam

Asnija said...

Salam Noor,
Tima kasih sudi bertandang dan memberikan sepatah dua kata komen...

Memang, Cik Lie ni kira the most eligible bachelor di alam maya ni....semua jadik excited...

Sampai nak keluar duit kat BSN nak sponsor...bukan kah pengorbanan tu namanya...

Penat awak menabung hasil torehan getah, petang tadi sanggup naik motor kapcai tu pegi pekan, gi BSN tuh...hai...Cik Li punya pasal...

terkenang lagu black dog bone...

harapan setinggi gunung
berkecai menjadi debu...

ps: sedih nyer cik lie kata cinta nya hanyut dilautan sepi...sapa suruh kasi hanyut...

Asnija said...

Cik Lie,
Jawapan Cik Lie memang mendalam maknanya...saya respect pendapat tu, adakah kita ikhlas nak kahwin...kita ni kalau tak ikhlas, kita tahu, tapi bila kita ikhlas, hanya Allah yang tahu...

Adakah kita bersedia untuk kahwin? Sebenarnya, susah juga untuk bersedia sepenuhnya, memang tak akan bersedia...dah namanya manusia..makin belajar, makin banyak yang tak tahu,sebab ilmu rumah tangga dikutip sepanjang perjalanan...apa yang ingin dimiliki perlu dibuat, barulah menjadi...sometimes, nak jadi perfect, kena banyak practise, trial n error...

tapi tang memenuhi tuntutan agama...saya setuju penuh, there must be a reason kita ni exist kan....to serve a purpose...memangpun kita semua ni khalifah...

married life....not a perfect life...only a complete life...

single life...not a perfect life....not a complete life....but a fulfilled life....

ps: semoga cintamu tidak hanyut...tetapi berkemudi...

Asnija said...

Salam Mas,
Nampak gaya nyer, dulang-dulang kita la yang hanyut di lautan sepi....(tapi N97 mu jangan dihanyutkan sekali...hantar puchong pun bule...)

Ayah Zain said...

Salam Asnija,

Padanlah rumah ayah zain tak berapa berseri hari ni sebab semuanya g serbu rumah Datin ye. Puas ayah zain mencari jawapannya mana pergi Noor, rezeki, hanis, CM semuanya ada kat sini. Hanis kata tak boleh masuk umah ayah zain, rupanya Hanis bertandang disini. NAsib baik CL datang, terubat juga hati ini.

Ayah Zain berjahwin kira dah lambat juga. Masa tu umur baru 27 tahun. Kenapa lambat kahwin? sebab gadis yang ayah zain minat bolayan, yang ayah zain x minat menggedik datang. Rupa-rupanya talki sakti sudah tersimpul mati dengan mrs Zain.

Kami tak bercinta langsung, Ayah zain datang jumpa dengan mrs tanya begit jer. Tahu apa soalan yang ayah zain tanya kepada mrs zain? hhaha biar lah rahsia juga. ngeh ngeh.

Seminggu selepas pertanyaan kepada mrs zain, mrz beri jawapan positif. jeng jeng jeng.

Ayah zain terus ke rumah ibu mrs zain 'merisek'. Tu dia punya la ramai yang menunggu. kecut.

Hasrat dinyatakan. kata di uraikan maka janji di ikat 3 bulan lepas tu kami kahwin. Bercinta dalam masa 3 bulan dengan lagu 'kau yang amat ku sayang' (g umah AZ tengok lagu tuh)

Kawin awal bulan disember, akhir disember ........ hasil pun menjelma. Cukup 9 bulan, bulan ogos Princes berada di rumah ayahzain.

Siapa kata kalau tak bercinta, rumah tangga tak kekal. tahunni masuk jubli perak perkahwin kami dengan 5 orang anak. alhamdulillah.

kenapa ayah zain kawin? dah sampai seru kot. ngeh negh ngeh. Sudah sampai jodoh kawin la. Cari bagi nak rak akhirnya yang di depan mata datang menjelma, macam bulan jatuh ke riba.

Asnija said...

Cik Imran,
Saya tanya suami, kenapa you kahwin dengan I dulu?

Dia jawab, "I nampak you, I dah tahu dah...budak pompuan ni lah yang I nak kahwin...."
Dia follow I lepas tu, I tak tahupun....

So, kenapa I nak mengahwini dia? Sebab dia nak mengahwini I. As simple as that. Our case is quite complicated...but now, I am glad that he made me want to marry him dulu....I used to enjoying him as my true friend, but now, I'm enjoying him as a husband...as friend, I put him beside me, now, as a husband, I put him above all others....

Asnija said...

Salam Ayah Zain,
Wah...betul la...bila sudah jodoh...zup zap...cepat je jadinya...kalau bukan jodoh....benda kecik pun jadik penghalang...waduh...gentlemen habis AZ datang sorang merisek ke...mak aii...3 bulan lepas tu terus kahwin...memang gempak badak ni..apa nak jadi, jadi lah ye...ni boleh jadi motivasi Cik Lie ni....

Betul kan Ayah Zain...cinta lepas kahwin...swwweeet....

Tima kasih le datang rumah saya ni...N3 ni untuk adik-adik kat ofis saya yang nak memulakan hidup berumah tangga...banyak betul tips dan jawapan yang bernas dan mantap...sambil jugak memotivasikan Cik Lie kita tu...ngeh...ngeh...ngeh...(gelak ni dah famous...dah...) Alhamdulillah, nampaknya macam berkesan lah motivasi kitorang kat Cik Lie tu....nanti ayah zain jampikan terus dia tu...kasi kuat semangat...

ps: saya rasa soalan ayah zain kat Mrs Zain kan...hei di sana, di sini nak kahwin dengan di sana, di sana ndak tak dengan di sini?

rezeki said...

Salam,
cite naik kapcai, saya dgn mrs masa baru2 kawin dulu naiklah kapcai arwah ayah nk pegi pekan muar, tapi lesen L tak boleh naik berdua, tgh jalan ada roadblock, terus pusing balik, malang nya ada pulak traffic mmg tunggu motor yg akan pusing balik, apa lagi terus dia rampas kunci motor suruh sorong spi dpn. Nasib baik yg buat roadblock tu member . Terus dia ambik ic dan cakap nti petang jumpa dia kat umah psl ramai org kat situ.Takut org nmpk. Ptg tu masa nk ambik ic, puas kena leter. Kenangan tu spi sekrg masih ku ingat , punyalah malu dgn wife i. Nk jadi cerita spi sekrg lesen motor mmg tak ada, lesen kereta je ada.

p/s : nak poi motong gotah pun kena ada lesen tk ?

Asnija said...

Rezeki...
Kah...kah....kelakar giler la...mesti wife you berpeluh...rezeki pun berpeluh masa road block tuh....

Aduii...kelakar...tak boleh renti gelak nih...mebayangkan muka innocent rezeki dan mrs rezeki masa tuh...

Imran Paris said...

Datin...mmg selalunya lelaki begitu...tgk gerak hati kita boleh nampak our unborn children in her eyes....hehehe...saya pun sama, exactly the same...sbb tu saya tak takut wp ramai dtg meminang my wife...saya cool je, tetap yakin TRUE LOVE WAIT 4EVER :) ur hubby pun sama tu, dia yg dia rileks je...u tak cinta sakan pun dia tak kisah...sbb dia tahu 1 day he'll conquers u. Right???

Ayah Zain said...

Salam Asnija,

ya betul, tapi tak macam tu. lagi derek tau. p kat dia, tengok dia atas bawah lepas tu senyum. Ayah Zain sebonarnya tak berapa ingat soalan. tapi memang tak ada lencong2, tanya terus. hahhahahahha.

Dia tak jawab la. Lepas seminggu dia bagi jawapan. Agaknya dia tanya kawan2 dia, mak dia, adik beradik dia, wat ever la siapa.(agaknya la). Solat istiharah seminggu kot.

Tak la pergi sorang. nak mampus? Pergi ngan kawan pejabat, kawan wife pejabat tu, ayah zain.

Sampai umah dia, ramainya menunggu bapak sedara, anak sedara, adik beradik, ipar dia.Pokok pangkal semua siap menunggu nak tengok siapa yang berani nak amik perempuan yang kini mrs zain. Punyalah gugup. nak buat macam mana ni. Bincang punya bincang, kenal punya kenal, Masa tu juga kawan saya tu terus tetapkan tarikh kawin. Rupanya kawan saya tu dah tahu feel saya, kalau nak mesti cepat kalau fikir2 tak jadi.

U all tahu? kawan saya ni orang kelantan, masa tu anak dia dua orang. Dia terus nak kawin kan kami tau. Belah permpuan akhirnya setuju.Tapi kan., bila balik rumah, baru terfikir macam mana nak bagi tahu famili ayah zain? jeng jeng tunggu akan bersambung. ini satu lae masalah.

Atikah said...

Salam Kak Nija...

Baru berkesempatan baca entry akak... ari tu hanis ada bagitahu pasal entry akak nie, tapi tak berkesempatan nak tengok pun lagi... Akak, nanti ada masa, InsyaAllah, saya jawab kat blog saya...

Semua dah bagi macam2 komen... saya tukang baca ler dulu... tiada idea nak bagi lagi... he.. he..

Asnija said...

Cik Imran,
True..true..

True love wait forever...

(heh..heh..memang pun he conquer me dah...)

Asnija said...

Cik Imran,
bahaya nyer gerak hati orang lelaki ni...sampai boleh nampak your unborn child kat mata dia...wuh...strong nyer...tu yang you konfiden habis tu...akan ku pastikan dikau mengahwini ku...fuiyoo...ni kalau produser drama tahu citer ni...buat drama bersiri...melotop...

Asnija said...

Ayah Zain,
Cepat...cepat sambung citer ayah zain nih...buat tajuk N3 baru...bertajuk...Hari Ku Mengadap Ibubapa Ku.....

Asnija said...

Salam Tikah...
Alaaa...tikah ni tertinggal ketapi la tikah...nanti jawap kat rumah tikah ye...nak tahu juga isi hati kecil mu...