Tuesday, September 1, 2009

Bila sihat...

Seminggu sakit, semua juadah tak selera di tekak yang pahit. Semua makanan rasa perit di telan tekak yang sakit. Nak ke dapur pun tak larat....


Alhamdulillah bila sihat, baru semangat ke dapur....anak-anak bergilir-gilir menjenguk, "Masak apa Bu?"

Lauk pertama: Masak lemak cili padi kerang...

Lauk kedua: Ikan terubuk bakar percik

Lauk ketiga: Sotong goreng tepung tandoori

(Baca resepi disini)

Pencuci mulut: Vanilla Cupcake

Komen Zaid: "Baru le buka kat rumah nama nyer..."

Komen Nisha: "Mewah nyer buka...."

Komen Amni: "All are my favorite food..."

Komen my hubby: "Macam biasa, I buka kat surau lah ye..." (Laa.... potong thrill la....)

Ok...komen Hanis, Mas dan Cik Imran apa plak?

10 comments:

shami2 said...

Salam,..kak Asnija

1st time tengok kerang cili padi tuhhhh sodap nampaknya ni mau bergolak gelombang tsunami dlm perut nanti tu...hehehe

p/s: Hanis akak sampai dulu...tak pa hg hntr CM pi klinik kan ..kan

Hanis said...

huhuhuhuuh....kesibukan ini...menyebabkan hati hanis dok terpanggil p umah kak nija...rupa2 nye sungguh...ade terubuk bakar menantiiii....akakkkk ujung minggu nie sekali lg k....hanis confirm p....kat puchong aje kannnn...dekat aje tuuu...huhuuhuhu

p/s: kak shami..hanis kesibukkan minggu nie....hanis lari gak sbb terbau ade ikan bakat kat sini...huhuhu...kak mas...hanis sempat bertanya khabar aje tu...nak hantar p klinik pon tak sempat...

cikgu mas said...

Wah,sodap yer kak oooii!!!!!,,yg special tu kerang masak cili padi,terubuk bakar,sotong goreng tandori,vanilla cup cake,,alamak semua jadi speciak,kak nija sayur tak dak ker??????


sodih yer...gigiku sakit,huhuhu..

Hanis said...

komen HANIS: KAK NIJA KENE MASAK SEKALI LAGI UJUNG MINGGU NIEEE TUK HANIS K

Asnija said...

Salam Shami2,
Terima kasih datang bertandang...seronoknya ada tetamu baru tiba ni, no. 1 plak tu...

Tu la berpoluh makan kerang tu..sakit-sakit jari memberusnya kasi bersih...ada tips nak bersih kan kerang yanglebih senang tak? Saya berus satu-satu...lotih....

Asnija said...

Mas,
Camner gigi? Cabut je Mas, kat Puchong Ada klinik gigi Nurul, sebelah LDP je, kalau selalu gi IOI, mesti nampak...baik je doktor nyer...Tapi kalau nak booking cabut kat hospital kerajaan, selalunya dia akan buat minor operation..akak dah cabut ...baru aman hidup ku...

Asnija said...

Hanis...
Sibuk sangat ke...yeah...ari ni akak tak sibuk, selalunya kalau bulan pose, akak memang free sikit...
Ala siannya.... nak makan....masak sendiri la...weekend ni, anak-anak akak dah book menu lain...ha..hah... tiada siaran ulangan...

Hanis said...

akak...tiada siaran ulangan ke????huhuhuuh...hanis bukan tanak masak sendiri...hanis nakkk sgt...kalau g pasar tani tu...serba serbi kalau boleh hanis nak beli & balik nak masak...tp masalahnye takde geng nak makan....huhuhu..kene lak bulan2 pose nie...adik hanis lak slalu aje ade appointment sana sini...dah tu sorang2...emmm tdo hanis kat meja makan pas makan tu nanti...huhu...
akak...walaupon tiada siaran ulangan....hanis pasti siaran akan datang lebih menarik....kerang tu hanis tak kisah sgt...sbb tu laaa satu2 nye makanan hanis tak leh makan sesgt..naik gatal2...emmm pasal kerang tu...kalau tak silap hanis...ibu dulu slalu ambik daun pucuk ubi (mungkin sbb kat blakang umah aje) basuh kulit kerang tu....kalau basuh satu2....mmg jenuh.....

shami2 said...

salam kak,

Lagi ler lawak akak...berus satu2, surelah kerang tu gelak2 kat dalam cengkerang dia...
tak pernah dia mandi berberus tiba2 lak kena berus...hehehhe

Akak usha akak tu baguihla walaupun lotih, cermat bersih..kuah..kalau sya ..ambik daun serai potong halus2, masuk dlm besen yg ada kerang tu..goncang lamer2..bersihlah..tapi tak leh lawan akak bersih satu2...sure cuci calatnya...
p/s: Tdi masa memula tu tenung jer kerang tu dlm hati amboi borsih bonar hahha kerang camnor buek tu...hehehhe

Imran Paris said...

Nija....WHAAAAA...ni mewah betul ni, bukan kata buka puasa ni dah kira bukak PUAS PUAS....terabih je semua tu...kalau tak buat2lah kirim kat saya dan En Li yg jaug diperantauan ni.

Lama betul tak mkn ikan terubuk bakar...gila punya sedap. SOTONG Tandori....ni baik punya resipi ni...tp syg kat sini sotonya tak sama dgn sotong di Msia...masak pun lain jadinya nanti. Ada kerang masak lemak pulak....saya ni mmg suka seafood...sedapnya Nija....eh, awatlah hubby tu buka kat surau...kuat betul iman dia noo...kalau saya, habis saya ratah semua, baru gi surau....tp bila terawih, confirm sembahyang duduk je...takut terkeluar semua sotong, kerang, terubuk dan segala bagai tu.

Nija...ALHAMDULILLAH awat dah sihat...malah terus mengganas :D