Monday, November 9, 2009

Stress Therapy...

Apa khabar semua Puan-Puan dan Tuan-Tuan, Adik-Adik, Kakak-Kakak dan Abang-Abang...

2-3 minggu lepas, doktor kata saya dilanda stress, walaupun saya beritahu, agak mustahil untuk menerima kenyataan doktor tersebut....saya rasa, saya takpun stress. Doktor tetap mengatakannya stress memandangkan saya pernah 2 kali berjumpa beliau sebelum ini, dengan 2 keadaan yang menunjukkan simptom-simptom yang berkaitan dengan stress.

"Asnija, why don't you accept it...that you are stressed...." Lembut Dr. Hansem ni memberitahu saya. (Saya panggil dia Dr Hansem, sebab dia memang hansem...macam pelakon hindustan Salman Khan).

Sayapun stress kat Dr. Hansem, "No Doctor, I don't think I am. Nothing worries me or makes me tensed..."

Masa tulah saya baru tahu tentang kewujudan Unconscious Stress. Nanti saya cerita di N3 yang lain apa yan D. Hansem maksudkan dengan Unconscious Stress ni. Oklah...saya pun terima lah preskripsi Dr.Hansem tu. Ex-scholmates saya Pn Azza dan Pn Hana yang pakar masak-memasak memberi cadangan. "Cuba la you buat karipap...mengasyikkan tau...boleh hilangkan stress..." Betul ke ni? Dengar cadangan mereka je, saya dah naik stress.... Oklah, saya akan cuba!
Jadi di pagi Sabtu yang indah, sayapun memulakan therapy stress saya tu...


Ambik nafas perlahan-lahan, pasang muzik perlahan sebagai latarbelakang...saya pasang lagu Tahajjud Cinta.

Kupas kentang sebiji-sebiji, dan potong dadu dengan perlahan mengikut irama latarbelakang...abaikan semua bunyi yang lain, hanya fokus kepada bunyi muzik dan bunyi pisau memotong kentang....hanya ada anda, muzik, dan bunyi potongan kentang.....jangan lupa teruskan bernafas dengan perlahan dan mendalam....


Kemudian, boleh mulakan langkah seterusnya....
Teruskan bernafas....dan fokus pula dengan bunyian minyak...fokus pula dengan bau minyak tersebut....sekarang anda telah mengaktifkan 2 deria anda....

Masukkan bahan tumisan, kemudian serbuk kari....teruskan bernafas seperti biasa.....fokus hanya pada bunyi tumisan dan bau tumisan....abaikan bunyi-bunyian seperti anak-anak yang menjerit, suami yang memanggil atau bunyi-bunyian yang tidak berkenaan....hanya anda, kuali dan bunyi serta bau tumisan sahaja...
Ketika ini anda boleh pejamkan mata jika suka....
















Seperti ada kuasa magik....sebaik saja anda membuka mata...taraa....inti karipap anda sudah berada di depan mata...



Kemudian, anda bolehlah mulakan sessi terapi muscle pulak...uli 1 kg tepung gandum, dan pusing-pusingkan canaian doh, sehingga jadi doh karipap pusing....







Karipap dengan sopannya dalam barisan, penuh disiplin untuk menunggu giliran terjun ke kuali satu persatu...tak berebut pun...barisan karipap perlu dibuat dengan kemas, supaya otak tenang melihatnya...untuk memberi kesan ketenangan dan kedamaian yang berpanjangan....

Karipap berposing sebelum terjun ke kuali...









Lagi posing karipap...
dari posisi depan...


Karipan yang baru siap digoreng...
Walaupun kepanasan, karipap masih boleh maintain berposing ayu....










Langkah akhir sekali, hidangkan dengan kopi putih panas (biji kopi Ipoh yang dipanggang dengan arang...)

Inilah dia karipap pusing berintikan kentang dan telur rebus...


Mmmmm....
Ahhhh....sungguh berkesan sessi terapi ini
Hilang sungguh stress saya....
lapang...satu kepuasan....lega...

Camner...anda semua hilang tak stress anda macam saya nih...



(Cubalah...anda mampu mengubahnya!)

45 comments:

Nurul Hafizah said...

Terbukti kesedapan karipap yang akak buat tu..Cuma habislah diet program ku ini.uhuks3..Tahun depan wat lagi ye..Kalau hari2 takut stress plak. Dah bukan terapi lagi dah..hehhe

SiNoMoSa said...

Salam Kak Nija..

Stress ke kak..
Tak sabar nak tau what means by Unconscious Stress.
Setahu sy spt kata2 seorang pakar motivasi..setiap manusia yang waras akan mengalami stress selagi nyawa dikandung badan. Cuma mereka yang tidak waras atau dalam ertikata lain gila yang tidak mengalaminya. Cuma level stress tue yang perlu kita kawal. Wallahua'alam..

Kak, karipap tue menggoda laa..
Pic yang 2nd last tue macam kat kedai kopi laa hehe
nice to see..next time buat lebey2 ajak kitorang k hehe

Thanks

rezeki said...

salam datin,

tgk karipap ni buat saya bukan stress lagi, terus meroyan keh,keh,keh

afeezz said...

salam datin nija : klu kak nija buat dan jamu kami semua dengan karipap tu, nescaya setahun kak nija tak stress...

Asnija said...

Nurul,
Berapa ketul makan tadi...kalau fitting tak muat lagi akak tak bertanggungjawab...eh...cantik kuku...berkilat...
psss...tahun depan tak taule buat ke dak...yang inipun selepas 8 tahun baru ni buat karipap balik...

Asnija said...

Salam Shima,
set cawan kopitian tu abah akak yang hadiahkan, beli kat Ipoh, dia giler set cawan macam tu selepas akak bawak dia minum-minum kat Bangi Kopitiam..mencari sampai ke Ipoh..jadi kitorang pun tengah giler guna set cam gitu...

psss....nanti akak citer pasal unconscious stress...memang kena share, sebab akak pun tak tau kalau Dr. Hansem tak citer...nak berkenalan tak ngan Dr. Hansem, memang hansem...

Asnija said...

Salam Rezeki,
jangan le meroyan...sasau je lah...he...he...dah alang-alang....

Asnija said...

Salam Apeez,
Pandai dia me-reverse psikologi akak ye...tapi best jugak kalau setahun tak stress...tapi kalau ikut cakap shima (si samosa tu..keh..keh...), kalau setahun akak tak stress, maknanya akak dah mental tu dik...

Che' Pit said...

Unconscious Stress

hmm suspen je akak ni.. jangan2 sy pun ada kot.. oh tidakkkk... kak, nak karipap pusing, cekelat dgn air white coffe hazelnut.. nak hindari stress tu, huhu

Asnija said...

Salam Pijal,
aisey...level stress akak naik balik le teringat hutang akak ngan pijal yang dah panjang list nyer...nanti akak try buat kopi hazelnut maca kegemaran Prof Kamil tu ye...yang instant ada kat giant, tapi teringin nak mencuba bancuh sendiri...dengan buih-buih gitu...stress le pijal nih...bule dak ko jangan buat akak stress...saja je kan...

Asnija said...

salam sume...
nanti akak sambung ye...nak balik umah...kena tunggu amni balik sekolah, ngan hantar nisha gi sekolah....akak ni drebar profesional...tak suka buat penumpang tertunggu-tunggu...

Ayah Zain said...

salam, Datin,

bila tengok karipap tu, saya terus jadi stress sebab x tahan nak makan. Apa kan daya tengok gambar jer. Stress betul ni, bukan stress cobaaaan

cikgu mas said...

aduuuhh,mas stresss gilerr tengok karipap tu...akak kijammmm,hehehe,jgn terkejut kalau mas tersalah sms lagi..sbb dah stress,,semua ni krn karipap datinn

ummi humaira said...

salam Asnija
Stress , Stress , kalau dah tajuknya gitu , abis semua rakan pun jadi Stress ..
mana tak Stress , anak2 tengok karipap tu , dah terliuq , suruh ummi wat lak macam karipap mak datin tu ... dah ummi lak yg Stresssssss

Nurul Hafizah said...

Mekacih..meh la wat skali medicure & pedicure..bukan stakat berkilat, bersinar2 lg..class gitu.ehe. Kalo tahun depan buat mesti lg sedap.8 tahun x wat pon dh sedap apa lg 9 thn ..ahaks.Kalah karipap kat Amcorp Mall.

juk said...

Salam ziarah. Blog anda sgt menarik. Jemputlah dtg ke blog saya pula. Jom kita saling jadi follower? Nak tak? Thanks.

Cikgu Zuki
http://zukidin.blogspot.com/

umiazuddin said...

Salaam Kak Datin,

Saya terbaca yang buah-buahan citrus dan ceri boleh mengurangkan stress. Kacang2 pun elok gak(that's right, nuts won't make you go nuts).
Tapi terapi kak nija ni pun bestla. Saya suka...ermm..lenkali kalau kak nija rasa stress lagi, jemputler kami bertandang ke rumah akak ye? Kami sedia membantu menjayakan terapi stress akak ni (dalam bab memperabihkan karipap tu je la kan...heh)

VpeaceV

Asnija said...

Salam Ayah Zain,
Alaa...jangan la stress...tujuannya utk hilangkan stress....kalau tak pun pas stress tu kat Mrs Zain...suruh dia buat heh...heh...

Asnija said...

Mas,
tadi masa dapat chat punya message kat FB pun akak buat tak tau je, manalah tahu Mas tersilap gi...

ps: meh Nija nak mengadu kat AZ sikit...ada ke logik pagi buta CM miss call saya, pastu message saya minta buka kunci pusat sumber ke apa, dia suruh saya buka waktu tu jugak sebab dia nak print apa ntah..pada firasat AZ....berapa punya tahap kepeningan saya masa tu...nasib dia tak suruh CL atau IP yang buat...kalau tak jenuh juga CL and IP nak booking tiket jam tu jugak balik Mesia...

Mas,akak rasa bawak-bawak la buat karipap ye Mas...bagi menurunkan stress Mas tu...

Asnija said...

Salam K.Ummi,
he..he...sian stress saya dah pindah kat korang sume ye...semalam saya dah menaikkan tahap stress dan kejelesan IP ke peringkat maksimum sampai ke puncak eiffel tower...
senang je nak hilangkan stress tu...uli 1kg tepung buat karipap pusing ye...hilanglah kepusingan kak ummi tuh...pssss...kak ummi, hujan-hujan ni, best tau makan karipap panas ngan kopi kapal api...lepas ajar ngaji nanti, pekena seketul...sungguh merelekskan...

Asnija said...

Nurul,
akak pong nak kilat kan kuku gak...silau mata participant...

ps: the next karipap session...kena tunggu 8 tahun lagi le...

Asnija said...

Salam Cikgu Zuki,
Selamat datang dan terima kasih datang menjenguk. Kat sini, ramai cikgu, dan beristeri cikgu...seronok kalau boleh bertukar pendapat. Definitely saya akan datang rumah Cikgu Zuki lepas nih....utk jadi follower pun tak de masalah punya...kalau adalah yang boleh dijadikan ilmu, semoga sama-sama dapat kita manfaatkan...
Member-member kat sini sume nye hebat-hebat belaka, follow je diorang seperti yang didalam blog list saya, memang akan terbuka minda...adakalanya pecah minda...

Ahlan wasahlan..

Asnija said...

Salam Ums,
betul-betul...Dr.Hansem pun cakap benda yang sama...bila dia yang cakap...akak percaya je 100%...he...he...

lepas ni, cuba plak tips akak ni ye...ehh...silap...tips kawan akak...akak pun sudi menjayakan terapi Ums nanti...tapi bila dah siap digoreng la ye...muscle akak tak hilang lenguh lagi menguli semalam...

Ayah Zain said...

Salam Datin,

yer ke gitu jadinya. Ada ke patut dia buat datin lagu tuh. Buang tebiat tahap gaban ke hape. heheheh.

Sian CM, tentu dia pening nak prepare P&P tuh yang tak siap lagi. Cobaan cobaan cobaan

ps: pengumuman pengumuman siapa ada kunci pusat sumber, tolong aku nak cetak ........

PINATBATE said...

Salam Datin..
oleh kerana tugas saya memasak setiap hari..dari terbit fajar sampai malam...maka memasak menjadi perkara stess bagi kuu...kalau dapat cuti daripada memasak sekali-sekala,barulah hilang stress ...huwahuwahuwa...! kita terbalik lah kot..

Noor said...

Salam Kak Nija..

ala la.. stress ke kak??.. meh jenjalan kat estet cheq.. kena 'ketit' nyamok ngan pacat sure hilang stress.. emm.. kalu hilanglah.. kalu bertambah.. kayalah Dr Hensem tuh..

Kak, cheq jeles ngan ketembaman kepap tuh.. bila cheq wat kepap selalu leper.. dah tu, dia nyer 'kelim' tah hape2 je.. jeles arr

manzlie said...

salam DAtin Asnija..

DAtin kejammmmm...dulu ku stress dgn tempe dan strawberry tat..tapi skg ditambah dgn karipap pusing mu...kau kejammm DAtinnnn...nakkkkkk sikitttt...dah lah duk sini semua tuh susah nak dapat...????????????

wslam

hajah zainab bt abdullah said...

Salam Datin,

Terlewat sungguh kak nab sampai umah datin...karipap pun dah abis!! Ya betul tu...jika stress, masuk ke dapur...masak2, makan2...be happy...reduce stress level!!

Imran Paris said...

Datin....thanks for the recipe...nanti kalau ada sesap stress saya passkan depa resepi Datin ni...hehehe. Err...mesti sedap tu...kalau saya balik Msia, jgn lupa bg 1 tupperware bersaiz gergasi ye :-)

SiNoMoSa said...

Kak Nija..
Nampak gayanya ramai plak yg stress dgn karipap akak tue hikhik
TAHNIAH laa sbb berjaya m'stress kan suma orang hikhik
So maknanya bukan akk je yg sorang2 stress..

Psst..kak nanti kim salam dgn Dr Ensem k haha!

Asnija said...

Salam AZ....
kunci pusat sumber tak de kat saya....semalam saya dah kasik kat Noor...

Asnija said...

Salam pinat,
la ye ke....saya stress bila nak masak...tetiba baru perasan bawang blend dah habis, cili blend dah habis...stress kena kupas sume tu balik dan blend balik...ataupun kena tumbuk..saya tak reti menumbuk, habis terpelanting cili dan bawang ke lantai....masa tu stress le...
tapi kan kalau buat karipap, masa mengelim karipap tu mengasyikkan, leka sambil goyang kepala...

Asnija said...

Salam Noor,
Tahap ketembamam karipap tu, mengikiut berapa banyak isi Noor bubuh le, kalau kedekt, memang le leper je perut nyer, tapi bila dah telur rebus pun kita isi, tembam le jadinya...kalau susah nak kelim, kelim je dengan acuan karipap...haaa...senang...tapi tak ayu...namanya karipap tak berapa nak ayu gitu...tapi tak kisah le, apa-apa yang Noor buat, jadi ke...tak jadi ke...mesti sedap punya la...kes kek coklat tu bukti nyer...

Asnija said...

Salam Cik Lie...
Hi..hi...berjaya juga saya menggabankan tahap stress CL...saya balas dendam sebenarnya dengan kes lobster CL tuh...yey....1-1....

tempe tu dah lepas kempunan kan...
tart strawbery tu...CL cuba bayangkan...selalunya bila dah diimpikan akan jadi kenyataan....malam ni mimpikan ok....(saya hutang ngan Pijal kopi panggang hazelnut....nak tak?)

Asnija said...

Salam K.Nab,
Kak Nab lah sumber inspirasiku...bukan senang nak terbuka hati menguli karipap tu...kena bulatkan hati, silap-silap terbeli yang frozen je...tapi tahap kepuasan nye macam melihat baby tidur, lepas kita bersalinkan diorang kan...(ni AZ,IP,CR,CL,CP dan Apiz tak paham...)...macam tulah saya menengok karipap-karipap tu lepas habis mengelim diorang tersusun kat dulang...eeee....geram nyer....comel nyer....tak puas pandang...tul tak???

Asnija said...

Imran,
Nanti kalau hang balik dibawah ni senarai hutang-hutang ku:
1. coklat kotak saiz jumbo
2. kerepe tempe 2 beg plastik besar
3. karipap pusing telur rebus 1 tupperware gergasi
4. kopi panggang hazelnut dengan krim putar 1 mug
Jumlah sume: FOC

(semangat tak nak balk Mesia???)

ps: Yang kat Mesia tuh...jangan nak sebuk....

Asnija said...

Salam Shima aka samosa pusing (he..he...jangan marah ye...nanti kena jual ngan Tn Ismet)

Nanti akak kirim salam ngan Dr Hansem tu ye...nanti akak cakap kat dia, Kareena Kapoor kim salam....mesti dia suka...

shami2 said...

Salam akak nija..

teruja tngok karipapm tuhh...
Boleh cuba nanti..hehhhe
Selalu kalau stress..husb bawa saya dn anak2 kuar jalan2 makan2..ambik angin kat luar jerrr...hehehe..

Atikah said...

Salam kak nija...

lama tak jenguk umah akak... ruamh sendiri pun dah bersawang.. he.. he.. he..

Akak, buat karipap boleh hilang stress ya... nak kena cuba nie.. he.. he.. Tapikan kak, karipap yang akak buat tu mybbkan saya stress... :) nak makan karipap akak... nak cikitt..... lapor nie... :(

Asnija said...

Salam Shami,
Jalan-jalan dan makan-makan bila ada orang yang nak bawak dan belanja memang boleh hilang stress teramat sangat.....syonok arr...boleh bermanja-manjaan...

Asnija said...

Salam Tikah,
kalau nak karipap kena bagi notis 3 bulan..sebab akak nak bersedia dari segi mental...he..he...
kalu tikah yang snap gambar mesti kelas...

S said...

salam Nija,

tentu orang Mekah rindu sesangat nak makan karipap pusin tuu... sedap nampak.

Kamsiah said...

sedapnya karipap putar tu..pekena dgn teh o panas2

Asnija said...

Salam K.S,
Orang Mekah terror buat la kak...
Pasti dia akan menguli sendiri dibantu Samad mengelimnya..he...he...

Asnija said...

Salam Kamsiah,
Terima kasih datang bertandang...sayapun dah pergi rumah Kam, cuma tak sempat tinggal jejak lagi....
karipap panas ngan teh o panas....best nyer...