Wednesday, July 15, 2009

Perjalanan yang panjang.

Catatan umrah - backdated.

(Bergambar dengan berlatarbelakangkan Masjid Terapung dan Laut Merah)

Kami sampai di Jeddah lewat petang, sempat juga bersolat Asar di Masjid Terapung. Kesempatan ini juga kami ambil untuk mencecah kaki di Laut Merah. Satu kenangan terakhir di bumi Arab yang tidak kurang manisnya. Angin laut bertiup masuk hingga ke tempat solat muslimah. Ramai jemaah dari agen lain turut berhenti solat di situ. Ruang musolla dipenuhi jemaah Malaysia dan Indonesia. Saya agak, pastinya semua satu penerbangan dengan kami.

Hati terasa sedih mengucap terima kasih dan selamat tinggal kepada ustaz-ustaz dan pekerja Rayhar yang mengiringi kami hingga ke airport. 10 hari bersama sudah sangat rapat dan mesra. Mereka membantu dengan penuh keikhlasan, rasa kami ini sangat dimuliakan. Kini perlu berpisah pula… Waktu makan bersama-sama di ruang airport itu, kami duduk bersila, berbual-bual dan bergurau. 13 hari yang lepas, kami semua sangat asing antara satu sama lain. Jauh bezanya dengan hari itu, kami sudah seperti keluarga yang besar, sangat rapat dan mesra. Tali silaturrahim yang terjalin memang cukup manis.

Keadaan lebih riuh rendah bila di dalam kapal terbang, seperti rumah sendiri. Masing-masing cuba membantu agar dapat duduk dengan pasangan dan keluarga masing-masing. Kemesraan itu dapat mengelakkan hati dari melayan rasa sedih meninggalkan Baitullah. Selepas hidangan pertama, kebanyakan jamaah melelapkan mata. Suasana jadi sepi, dan waktu inilah kesempatan merenung perjalanan yang panjang selepas ini. Saya merasakan mabrur atau tidak umrah ini, bergantung pada diri saya sendiri. Saya menggariskan 3 perkara penting yang saya akan mula lakukan selepas ini, dan 3 perkara yang saya mahu berhentikan. Cabarannya bagai mendaki bukit, tarikan graviti pastinya membuatkan pendakian jadi sangat mencabar. Cabaran pertama tentunya mengambil tindakan untuk melaksana atau untuk berubah. Keduanya, istiqamah. Dan ketiganya memperbaiki tindakan. Saya bimbang akan gagal dalam sudut berterusan dan konsisten. Tapi saya berazam untuk tidak patah semangat dan berhenti sekerat jalan. Perjalanan ini saya akan cuba teruskan hingga nafas terakhir. Tanpa disedari, saya akhirnya hanyut dibuai mimpi indah mengelilingi Baitullah...

4 comments:

Mahmood said...

Assalamualaikum! Your blog is very nice. The photographs are very beautiful. Let us pray for peace for the world. Let us make the world pollution free and save it for our children. Wish you all the best. God is Great.

http://health-care-you.blogspot.com

Asnija said...

Dear Mahmood,
Thanks for dropping by. I really appreciate your comment. Hoping that I could have a second chance to visit the Baitullah...

cikgu mas said...

salam asnija

`suasana riuh rendah didalam kapalterbang,,masing-masing nk duduk bersama pasangan dan keluarga"..oh sungguh nostalgia statement tu!!!...macam tulah yg saya alami sampai ada yg bertekak dgn crew kapal terbang..saya yg pergi bersendiri ni..hanya mampu tersenyum melihat gelagat mereka...

moga kite dipanggil lagikan Asnija,,,insyaallah

Asnija said...

Dear CM,
Terima kasih laaa...banyak-banyakkk... sebab sudi menziarah rumah saya ni...dah balik ngajar ke? Saya baru balik lunch...syyhh...tadi saya beli set lunch asam pedas ikan kembung....(sebab terpengaruh dengan komen bloggers dalam blog CL lah ni...sampai terasa-rasa...tu yang cepat melayan asam pedas...tapi tak sesedap CM punya la....

ps:suasana dalam kapal terbang tu memang melucukan, tapi masa saya, crew kapal terbang sporting habis...tu yang kitorang buat macam rumah sendiri je...masa pilih menu makan pun sama..."mu makan gapo?...mu makan gapo?..." Siap tanya sana-sini dulu...agaknya bila kitorang semua dah tidur, baru le crew tu rasa aman...