Friday, January 8, 2010

That small room named…

Image from: abodesignco.wordpress.com/2009/04/21/powder-room/


Bilik ini kecil saja. Muat-muat cukup untuk seorang duduk. Saiznya kecil, kewujudannya tidak terperasankan kecuali di saat-saat terdesak…jika ketika itu bilik ini tidak ada, atau penuh, maka keperluan bilik ini naik menjulang ke tahap teramat-amat maksimum kepentingannya. Tawarkanlah bilik lain, pasti tiada satu bilikpun yang boleh menggantikan fungsinya.

Namanya yang biasa…bilik air. Adakalanya disebut juga bilik mandi, atau tandas. Bahasa lain, jamban, tetapi bunyinya agak kasar. Bayangkan jika di hotel kita bertanya, “Jamban di mana, cik?” Oh! Sungguh kurang manis kedengarannya.

Dalam Bahasa Inggeris, disebut restroom, washroom, ladies ataupun gents. Manis dan sopan jika kita bertanya, “Excuse me, where’s the restroom?” . Kurang manis jika menyebut toilet, sebab lebih kurang sama nadanya seperti jamban. Lebih terhormat jika menyebut powder room, jika ingin merujuk kepada bilik air khusus untuk wanita, “Excuse me, where’s the powder room?". Bila bertamu di rumah orang kaya-kaya, selalunya bilik air untuk tetamu disebut powder room. Jadi menggunakan perkataan powder room untuk bilik air dikira “ada kelas”. Tuan rumah juga rasa terhormat. ?” (Nota: Jangan pula lelaki bertanya demikian…he…he…aww...aww…)

Secara peribadi, saya berpendapat bilik kecil ini boleh memperlihatkan keperibadian pemiliknya. Saya pernah terbaca pepatah Inggeris yang bermaksud, sifat kita yang sebenar selalunya kelihatan di tempat yang paling kotor di rumah kita. Saya sangat bersetuju. Biarpun tata susun rumah tersebut cantik, bersih dan kemas, tetapi bila bilik air rumahnya kotor dan berbau…alahai…pasti hati berkata-kata…

Sebab itu, bagi saya, bilik air perlu bersih...mesti bersih! Bilik air perlu sentiasa berbau sabun dan segar…itu pendapat saya. Semasa saya ada pembantu rumah, saya jadualkan dia mencuci tandas secara rutin. Tetapi, tanpa diketahuinya, saya akan mencuci sendiri ketiga-tiga bilik air di rumah saya…baru saya puas hati, bila kebersihan bilik air mengikut standard saya sendiri. Bila bilik air berkilat dan berbau segar, saya rasa puas dan seronok. Terasa berbaloi segala usaha sehingga berpeluh-peluh. Bagaimana menjaganya supaya bersih berkilat? Rahsia saya mudah…sebotol CIF dan Clorox.

Lagipun saya berpendapat, mencuci bilik air dapat menurunkan rasa ego. Maklumlah, membasuh bekas kekotoran orang lain. Saya ajar anak-anak kebiasaan yang sama, supaya mereka tidak berkira dengan kekotoran dan najis, supaya mereka tidak terlalu berasa jijik. Saya berdoa, bila tua tidak menyusahkan keluarga kerana sakit terlantar. Jika ditakdirkan terlantar, saya mahu anak-anak tidak kekok dan jijik mencuci saya. Alhamdulillah, saya berharap untuk terus berasa mudah mencuci kedua orang tua saya bila diperlukan. Ketika menjaga abah tempohari, saya rasa lega, kerana tidak langsung berasa geli atau jijik.

Apa yang saya pantang? Paling saya pantang, jika bilik air berbau seperti bilik air…he…he..maksud saya berbau hancing. Apa spesifikasi bilik air sempurna bagi saya? Kesemua bilik air di rumah mesti ada sabun mandi cecair (saya tidak suka sabun badan buku), syampu mesti ada, ubat gigi mesti ada (jangan terpeleot tidak tentu hala, picit dari bawah ye…), bekas untuk semua ini mesti bersih, jangan ada sabun atau ubat gigi melekat-lekat di tepinya. Berus tandas mesti ada. Paip mesti bersalur getah supaya mudah untuk mencuci. Mangkuk singki mesti bersih, supaya mudah untuk berwudhu’. Paling wajib, mesti ada selipar. Saya pantang masuk ke bilik air dan tiada selipar di dalamnya. Bagi saya, ini penting, supaya kaki yang sudah dibasuh terjamin bersih dan suci ketika keluar dari bilik air. Maklumlah, rumah perlu suci kerana keperluan untuk bersolat. Saya pastikan anak-anak terbiasa dengan amalan – “Pakai selipar, basuh kaki bersih-bersih, basuh tangan bersih-bersih sebelum keluar dari bilik air.”

Pesan saya pada anak-anak – “Pastikan sebelum keluar, bilik air bersih for the next person.” Jika kita suka yang bersih, kita juga mestilah suka untuk membuatkannya bersih. Kerap kali anak mengadu tandas di sekolah berbau dan kotor. Rungutan itu yang membuatkan mereka faham mengapa bilik air perlu dan mesti bersih dan wangi. Saya tidak perlu membebel panjang…
Keperibadian kita di situ…biliknya kecil, impaknya besar…
ps: Hujung minggu ini, sebelum ke gathering PDKM...he..he...jangan lupa cuci bilik air di rumah dulu!

35 comments:

SiNoMoSa said...

Salam Kak Nija,

Kata org cina utk bilik kecil ini Loo..
Setuju sgt dan begitu jualah kata2 dari Pensyarah sy suatu ketika dulu.
Perfectonist nampaknya kakak seorang nie..i like hehe

ummi humaira said...

assalamualaikum Datin ..
terima kasih cik guuu ....
info yg sangat penting , kadang2 tak perasan plak benda sekecil begini penting sangat untuk di ambil perhatian ...
opssss , nak pi cuci 'powder room' jap ...datin jgn datang rumah akak dulu tau , nk pi kedai nih , beli clorox dulu nooo ..he he he

sebut pasal kat sekolah punya powder room , alahai anak2 akak sanggup 'bertahan' sampai kerumah .coz tak sanggup cium bau...

Nurul Hafizah said...

Alahai Datin...No wonder Ling berlari2 ke Giant membeli CIF n Clorox. Rahsia peribadi rupanye..hhhehe

umiazuddin said...

Salaam Kak Nija,

Saya setuju dengan prinsip kak nija tu (walaupun rasanya kebersihan powder room kat umah saya ni belum capai tahap piawaian akak la kan...heh).

Nanti bila akak nak mai umah cheq, bagi notis sekurang2nya seminggu naa...baru dan tonyoh bersih2 powder room cheq dengan klorok :D

VpeaceV

(dalam Kamus Dewan, 'powder room' diterjemah sebagai 'kamar kecil'...kellaaasss gitu!)

shami2 said...

Salam kak Nija...

Satu perkongsian info yang baik...balik kerja petang semalam shami pun cuci powder room hehehheh
Siap bagi wangi2....kalau tak puas hati wangian dia tu saya tuang shampo ke cecair mandian..supaya bertambah wangi...ngeh..ngeh..ngeh..

Psssssst kak jangan pakai clorox kat lantai...prosedur PLUS highway kualiti pencucian/ cleaning works untuk lantai khususnya tandas tak leh pakai clorox, rosak tiles...dan pencemaran alam sekitar...(bahan kimia)...hehehhe
Tempat saya kerja ada order terus dari supplier chemical cleaning..kualiti...heheh harga ok...nak order bole ..heheh ( meniaga pulak...nih..aduissss)

Imran Paris said...

Datin...mak aii, saya nak pecah perut gelak n3 ni...dr cite tampar menapar menjelang dhuha tetiba cite hal kamar mandi....mesti ada sesuatu tu. Akak piawaian Akak sama mcm my sweetheart kat rumah tu...dulu tak de maid, tiap minggu dia basuh tandas sendiri, dah ada maid ni, selang sehari bergilir2 dorang membersihkannya...giler.

Nanti balik Msia, saya nak suruh wife saya ni bukak kompeni membersih toilet awam...ok tak??? Datin saya lantik jd Pengerusi seumur hidup...hehehe

Datin...ajar saya lompat jauh boleh...kekekeke

Selamat berhujung minggu dan bergathering :D

Che' Pit said...

(saya tidak suka sabun badan buku)

hmm yg ni CP setuju sgt.. sama lah kita.. Siap ada 2 jenis dlm gents CP.. tukar2, ngeh ngeh ngeh.. tapi feveret CP, Shokubutsu Active.. dari belajar dulu pakai binatang ni, huhu..

Imran Paris said...

Datin...sambung komen, lepas terbaca komen Pjal.

Kita berbezalah...saya pulak suka sabun buku ntah kenapa. Tp sabun buku saya tak boleh share2 dgn org lain...special punya :D

Pjal...betul ke Pjal tak guna sabun buku ;-)

Asnija said...

Salam Shima,
Eh...akak bukan perfectionist la...cuma bab bilik air je particular sikit...(gi dok hotel pun akak bawa bekal selipar jepun...he...he...)

ps: pensyarah syima pun caka benda yang sama...baguih...baguih....

ok...dapat satu lagi bahsa...loo..tq..tq..

Asnija said...

Salam k.Ummi,
Ha..ha...seronok dengar akak sebut powder room tuh...saya teringat masa first time dengar perkataan restroom ngan powder room tu first time baru sampai kat US, ye la budak kampung...mana le terror cakap omputih nih...sungguh confuse bila dengar orang bercakap, sebab otak dok buat direct translation...mak aiih...tak de kaitan lansung toilet, satu macam bilik rehat, satu macam bilik serbuk...garu kepala yang dah ngok ngek...

Asnija said...

Salam Nurul,
Eh..bila masa pulak PA saya merespon, tadi macam fokus baik punya buat kerja...tak pe..takpe...tak a break...

ps: kelakar le Ling tu..dapat tips tu terus pergi beli CIF...nanti kita tanya dia ari Isnin...

Asnija said...

Salam Umi,
Ha..ha...ntah apa ntah tahap piawaian bilik air rumah akak tu..kalau nak datang pun kasik notis ye...akak nak pasang lilin serai wangi...

ps: menyental toilet ni...berpoloh...burn 2-3 kilo tau...pastu boleh gi secret recipe balik...itulah kerja akak...

Asnija said...

Salam Shami,
suka basuh powder room jugak ye...satu kepuasan kan...(he..heh...nanti Imran kata kita giler plak...)

ps: oh ye ke tak leh pakai clorox, akak dok sapu dengan span celah-celah tiles kat dinding, putih melepak,so far tak nampak rosak pula, susah juga nak mengubah kebiasaan ni...akak dah susah hati...ingat bila boileh guna untuk basuh baju, ok laaa....

Asnija said...

Salam Imran,
Awat pulak gelihati ketawa mengekek...eh...orang citer serius nih pasal cuci tandas, dia kelakar plak...kat tang mana la pulak yang mencuit hati sangat tuh...tak de pape la...ntah apa ntah yang dipikir nyer tu.

ps: orait, boleh geng ngan Mai ni...mesti boleh citer tips menghias dan mencantikkan tandas...

saja je kan buat kelakar pasal lompat jauh tu...dulu pon akak rasa guru besar tu buli akak suruh buat kerja tu...bukan dia tak nampak kesopanan dan ketatasusilaan akak..suruh le jadi cikgu chess ke, baru sesuai...

ps: pelik pulak generasi muda cam Imran suka pakai sabun buku...leceh le..

Asnija said...

Salam Che Pit,
Sama la kite...betul shokubutsu sport baunya sungguh fresh dan harum...sama jugak...
tapi sekarang shokubutsu yang siri spa lagi best baunya...dah cuba belom?

ps: apa punya topik kita sembang nih...ha..ha...promosi shokbutsu plak...

Asnija said...

Pijal,
Jom kita promote shokubutsu kat Imran jom...apa la...kata dok paris...tapi pakai sabun buku...he..he...sabun basuh pakai sabn buku jugak ke...

hajah zainab bt abdullah said...

salam Nija,

pheeeew! bersih tandas...itu keje akak kat umah nih!! kutip rambut bagai...yg terlekat kat lubang air tu.
akak pun suka shokubutsu!

Asnija said...

Salam K.Nab,
Agaknya memang kesukaan kita mengerjakan toilet ni la kan...isu orang pompuan...he..he..

ps: bertambah sorang lagi peminat shokbutsu..best sebab tak de rasa lekit macam kebanyakan sabun cecair lain. Imran kena cuba...

manzlie said...

salam Datin Asnija...

alamak..bilik air..ituh dah tugas ku cuci lah datin..dah hampir 20th kerja cheq cuci 'restroom'..sampai lah skg..dah nasib badan kan..heheheh

Cl kalau chek in any hotel for sure chek dulu bilik airnyer then dari situ baru tau setakat mana kebersihan bilik tersebut..

'nak tau kalau seseorang ituh pembersih atau sebalik nyer.pergilah duklu periksa bilik airnyer dulu'tul tak datin..heheheh

waslam

CM said...

salam..

cm nk pi sental bilik air lahh,kekadang cm pakai weekend bibik..

Imran Paris said...

Datin....wah bukan main sedap dia ajak Pjal promote2 mengusik saya. Kalau nak tau saya pun suka Shokubutsu tu, kat Jepun biasa guna, sampai posting Paris ni saya beli 1 dozen....cukup guna 1 tahun lebih....hehehe

Datin, saya prefer sabun buku sbb bila saya pakai kbykn liquid soap (exceptional Shokubutsu) mcm ada rasa lekit melekit pulak...kena sental dgn scrub...lecehlah, lainlah bila ada org yg nak tolong scrub...hehehe

My Life said...

salam
kak nijaaaaaaaaaaaa

My Life said...

salam
kak nijaaaaaaaaaaaa

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

Salam Datin,

Excuse me, may i know where is the powder room?

KELAS GITU!

Ayah Zain said...

Salam Datin

Datin ni memang kelas gitu.

agak2 kalau kata gini, boleh ke datin,

excuse me, can i touch up for a while? ngeh ngeh ngeh

Asnija said...

Salam Cik Lie,
Nama je restroom kan....tapi tak boleh nak rest pun...va..va...20 tahun dah buat kerja tu ye, tak de sistem giliran ke...ops lupa lak CL ni syarikat sendirian berhad..he..he....(ehm..masa dok ngan Che Pit, tak suruh dia buat ke..ni mesti dia malas ni...sian CL kena buli ngan dia..)

ps: tak pe nanti esok lusa...biar Bi pulak yang buat noh...

Asnija said...

Salam Dinda Mas,
Jeles akak ada bibik weekend...tapi kalau sental sendiri, nanti otot dan muscle jadi kuat, jadi bila tua tak kerepot sebab muscle dapat support kulit...bagus juga untuk menyempurnakan pekej azam Mas tu...kira counter back tugas Mas kat kantin tuh...

Asnija said...

Salam Imran,
mak aii...sedozen bawak ke Paris...lagi teruk ketagihan shokubutsu berbanding Che Pit...

ps: betul, kalau tak kena brand, tak best pakai sabun cecair nih...melekit...(hmmm...sapa nak scrub ye...dalam pantang ni cakap tak boleh lepas tau...membahayakan kesihatan...wakakak...)

Asnija said...

Azie....Azie....Azie....
(akak panggil ni sambil berlari slow motion keliling pokok getah kak noor kat estet dia..)

Asnija said...

Salam Wan,
he..he...macam kelas Bahasa Inggeris plak...


ps: Esok kat Muadz, dengan bergaya nyer tanya kat Cik Lie, "Cik Lie...Cik Lie...where's the powder room?" He..he...

Asnija said...

Salam Ayah Zain,
Gaya kelas, tapi slang saya jawa tulin gitu....

Kalau tengah duduk-duduk kat rumah mak datin tu kan..tetiba rasa nak ke tandas cakap nyer gini: "Excuse me, where's the powder room?"

Tapi bila nak balik, kononnya Ayah Zain ajak Mrs Zain balik, "Darling, it's late already. Let's make a move."
Mrs Zain cakap gini: "Ok darling. But let me go the powder room first, I need to touch up a bit."

Tapi kalau baru sampai dan nak gi ke tandas, "Where's the powder room, please. I need to refresh myself." Waaa...kelah..kelah...

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

Salam Datin,

Seronok sgt kenal Datin.
Datin cantik bila di luar. Tapi entah kenapa bila dlm gambar, tak makan sgt. tp itu guna kamera wan lah. kamera org lain tak tahu la pulak.

Tapi wan betulbetul teringin nak jumpa akak. Hati ku telah terpaut....

Asnija said...

Salam Wan,
adoii...pujian melangit sangat tu...nampak anak akak si afro tak? Anak-anak wan semuanya comel dan kiut sangat, wan pun sweet je, memang sesuai tokei kuih dan kek...nanti kita jumpa minum kopi ye...Taman Desa tu dekat je ngan Puchong....

ina said...

Salam Datin,

Pertama kali tinggalkan jejak krn terasa amat teruja dgn tajuk n3. Sayapun mcm Datin, puas hati bila bilik air berkilat2 dan wangi. Masa ada bibik dulupun, walau dia dah cuci, saya diam2 cuci semula. Masa duduk2 termenung kat dlm tu, mata saya liar cari tempat2 yg ada 'spot'. Tapi std datin lagi tinggi, bilik air saya tak le berkilat mcm gambar tu.

Dato IP, saya nie kalau pikir nak buat bisnes pun saya nak buat cleaning services/housekeeping. That's'what I'm passionate of. So, dah balik M'sia nanti, bolehlah kita kowtim ye?

Asnija said...

Salam Ina,
Gambar tu hiasan je...standard saya mungkin biasa-biasa je, tapi memang kepuasan bila dah bersih kan...

Boleh le buat bisness partner ngan IP tu...Dato' mesti banyak tahu lubang ngan peluang..he..he..

Saya kalau nak business, bab makan-makan je...selari ngan kegemaran...