Tuesday, June 18, 2013

What my kids learn from The Apprentice Asia 2013 - Episode 2

Episode 2 - Viral video goes wrong.

Kali ini mereka perlu menghasilkan viral video untuk mempromosikan Expedia. Saya pun suka sangat guna Expedia sebab boleh dapatkan senarai flight dari yang murah sampai yang mahal.  Senang nak buat comparison dan tak perlu melayari website syarikat penerbangan satu persatu. Senang sangat nak plan trip kita, dan book hotel terus untuk jimat kan belanja.

Bukan mudah nak hasilkan viral video. Bila semua mahu berlawan idea siapa yang paling betul, kita terlupa apa yang lebih penting.  Yang paling penting bukanlah idea peribadi, tetapi bagaimana menjayakan idea tersebut dan menang secara berkumpulan. Kepandaian kita tidak seberapa berbanding gabungan kepandaian kita secara keseluruhan. Bagaimana kita bersatu dan saling melengkapi menjadikan kumpulan kita berjaya dalam tugasan dan menang.  Bila kumpulan kita menang, maka kita juga menang. Dalam konteks The Apprentice Asia, bila kumpulan kita menang, kita tidak perlu mengadap Tony Fernandez dan berhadapan dengan risiko untuk dipecat.


Learning points untuk anak saya:

Pertama, perlu tahu dan faham maksud viral video.

Kedua, jangan tiru idea orang. Be original!

Ketiga, bersedia untuk terima idea orang lain. Buka minda pada pilihan-pilihan lain.

Keempat, bersedia bila idea kita dicabar oleh orang lain.

Kelima, fokus untuk bersinergi bukan nak menangkan idea sendiri.Satu perkara yang saya pesan supaya anak saya amalkan terus:

Bila ada idea dan pendapat, luahkan dan kongsikan pendapat. Jangan pendam. Jangan takut orang tak terima idea kita, itu hak mereka. Hak kita ialah meluahkan pendapat dan idea. Luahkan dengan bijak dan diplomasi. Kalau orang terima, alhamdulillah. Kalau orang tak terima, alhamdulillah juga...kerana kita telah gunakan peluang untuk berkongsi dan berfikir. Alhamdulillah, kita telah berusaha untuk menyumbang.

Perkara yang saya pesan untuk anak saya amalkan terus di bilik darjah:

Jika tak faham atau tak tahu - angkat tangan dan tanya cikgu.  Jangan takut kawan-kawan kata kita tak tahu. Adakalanya mereka pun tak tahu tapi segan nak tanya. Tapi, bertanya dengan sopan supaya tidak mengganggu kelas. Gunakan budi bicara.

Peringatan: Bila sendiri tak nak tanya, jangan salahkan cikgu bila kita tak faham dan gagal jawab soalan ujian. Bukan cikgu yang tak pandai ajar, kita yang malas bertanya.

Soalan dan pendapat yang cute dari anak saya:

1. "Kenapa kat boardroom baru nak cakap?"
2. "Jonathan ni pandai explain, kan! He is very articulate...nak jadi macam dia..."


New words yang anak saya belajar dari Episod 2:

1. Synergy - bekerjasama untuk menghasilkan satu transformasi dan bukan sekadar transaksi.

2. Team player - orang yang bermain atau menjalankan tugas dengan baik dalam kumpulannya.  Bukan menumpang tapi menyumbang.   Cara menjadi team player yang baik.
The Apprentice Asia bersiaran di saluran AXN, setiap Rabu pukul 9.00 malam.  Kalau tak sempat boleh tonton di Astro On The Go.

Lihat post lain dari siri yang sama:
Episode 1 - It's a fishy business.
Episode 3 - Go big with your sales. (coming soon!) 
Episode 4 - Coffee in business is a serius business. (coming soon!)


No comments: