Tuesday, September 11, 2012

Biar campak-campak asalkan canggih...

Bila malas, semua benda nak buat cara yang senang dan cepat.  Lagi-lagi bila bab memasak.  Motto malas memasak saya, biar campak-campak, tapi canggih...

Dari hari Rabu Nisha dan Amni beritahu, "Sabtu ni ada jamuan Raya kat sekolah." (Ok, statement tu saya boleh terima...)

"Ustazah kata masing-masing bawa makanan." Itu kata Amni.
"Jamuan pengawas ni secara pot-luck." Itu pula kata Nisha.

2 statement ni yang saya kira "meminta saya masak sesuatu buat mereka", ada maksud tersirat dalam yang tersurat.

Perbualan itu tidak ada apa-apa kata putus. Mereka tidak meminta saya memasak secara khusus dan saya juga tidak menawarkan diri secara khusus. Ianya perbualan yang tergantung.  Akhirnya, Khamis mereka "memancing" lagi.

"Ibu tolong buat karipap telur boleh?". Saya mengangkat kening.  Adoiii mak....karipap telur?  Nak memusing-musing bagai. [Baca cerita tentang karipap pusing telur]

"Blueberry cheese tart?"  Nisha cuba-cuba memancing lagi.  Saya membeliakkan mata pula.

Perasan saya keberatan, Nisha cuba strategi lain, "Kalau tak pun, bihun goreng ke, nasi impit ke, rendang ke?"  Kening saya terangkat makin tinggi...what? Nak masak rendang?  Adoiii...boleh tak minta menu yang senang...maggi goreng ke...

Itu belum menu yang Amni minta saya masak...

Saya membayangkan duduk bersila macam nenek kebayan malam-malam menguli dan mengelim karipap dan menekan pastri blueberry cheese tart satu-satu dan kecil-kecil.  Bisa bongkok nenek kebayan...

Tapi bila melihat kedua-dua mereka, dengan mata bulat mengharap, timbul pulak rasa kesian.

Kalau dah bulat mata macam ni...
memang tak sampai hati...
(Sumber : Website Puss in Boots Movie)
















"Ibu malaslah buat benda remeh macam tu. Ibu boleh buat yang senang je, yang cepat."

"Masak apa, Bu?" Serentak mereka bertanya.

"Tengoklah apa yang ada kat peti sejuk. Yang senang-senang..."

Saya tahu mereka ingin membuat "rayuan" tapi takut dan serba salah.  Baru mereka tahu siapa boss....

Esoknya saya tengok apa yang ada dalam peti sejuk, apa yang saya boleh masak campak-campak, yang senang, yang cepat.

Ini jadinya...

Menu pertama: Oreo Cheese Cake


Yummy...
Sepotong...beribu-ribu kalori...ada berani?

 
Kek yang telah dipotong Nisha...













Daripada buat satu-satu pastri blueberry cheese tart, lebih mudah bancuh je sekali tuang oreo cheese cake...bancuh, tuang, masak....kan cepat....

Menu kedua: Macaroni and cheese (versi "bidan terjun")

Berkeju...lemak...berkrim...


Makan ni dengan cheese cake...
Esoknya kena jogging
pusing padang bola 10x...


























Dari menumis-numis bihun goreng dan mereneh rendang, lebih baik saya masak makaroni and cheese, rebus, gaul, bakar.  Set time, dah boleh releks.  Semua bahan campak je...ikut apa yang ada.

Hari tu, Nisha dan Amni balik tersenyum-senyum.
"It's a hit! Semua licin tak sampai setengah jam..."

Ahaa...kan betul motto saya...Biar campak-campak tapi canggih...padahal menu orang malas...

"Kawan-kawan minta resepi..."

Ini yang susah... Nak kena bersukat bagai untuk jadi resepi...
Jadi khusus untuk kawan-kawan Nisha dan Amni, ini resepi yang auntie cuba balik ingat dan cuba-cuba buat sukatannya.

Anakanda-anakanda semua...ini resepinya...(lepas ni Nisha tag je kat facebook ye)

Oreo Cheese Cake
(Sumpah! Senang...cepat...gerenti jadi!)













Bahan A:
2 peket biskut oreo - buang krimnya dan blend.
1/2 buku mentega buttercup - cairkan dan sejukkan jadi suam-suam.

Bahan B:
2 ketul Philadelphia Cream Cheese (seketul beratnya 250g).
2 biji telur.
1 penutup esen vanilla.
1/2 cawan gula halus (castor sugar).
1 kotak kecil whipping cream (macam saiz susu kotak yang kecil).
1 sudu besar jus lemon (masa ni auntie kehabisan lemon, jadi guna apple cider).
1/2 paket biskut oreo - buang krim dan pecah dua-tiga.

Cara-cara:
1.  Gaul Bahan A, dan tekan-tekan dalam loyang untuk jadi base cheese cake.  Loyang yang auntie guna bentuk bulat diameter 9 inci.
2.  Bakar dalam oven selama 10 minit, suhu 160 darjah celcius.  Bila masak, biar dalam oven, buka pintu oven.
3.  Sambil tu, pukul cream cheese dan gula selama 5 minit.
4.  Lepas tu masukkan telur, esen vanilla, whipping cream dan jus lemon.  Pukul sampai sebati lebih kurang 2 minit.
5.  Masukkan pecahan biskut oreo. Gaulkan.
6.  Tuang adunan cream cheese dalam loyang yang ada base biskut oreo tadi.  Ratakan.
7.  Kalau nak ada corak-corak, ambil sedikit adunan cream cheese, campurkan sikit serbuk koko, kemudian letak di permukaan adunan, garis-garis dengan pisau atau lidi ikut suka hati.
8.  Bakar dengan cara rendaman air - letak loyang kek dalam dulang pembakar, kemudian curah air panas dalam dulang pembakar, jadi loyang kek terendam sikit dalam dulang pembakar yang ada air tu.  Suhu 160 darjah celcius selama 50 minit.
9.  Bila masak, biarkan sejuk dulu, kemudian sejukkan dalam peti ais paling kurang 4 jam.  Kalau semalaman lagi bagus.

* Philadelphia Cream Cheese ni ada tanda halal, dan kalau beli di Bake With Yan, whipping cream brand Anchor pun halal.  Di Giant, ada satu brand yang ada tanda halal Australia, lupa pulak jenamanya.


Macaroni and Cheese













1 peket makaroni
1 peket Mozarella Cheese (cari yang ada tanda halal, dijual di Giant)
1 peket Parmesan Cheese (cari yang ada tanda halal, dijual di Giant)
1 tin mushroom and chicken soup Campbell
1/2 buku bawang besar - potong dadu
4 ulas bawang puting - tumbuk sikit
1 kotak kecil whipping cream (kalau tak ada, 1 cawan susu segar pun boleh, kalau tak de jugak, bancuh je susu tepung jadi secawan)
1 sudu kecil garam.
1 sudu kecil lada hitam (black pepper) yang ditumbuk
1/2 sudu kecil lada putih tumbuk
1 kiub ayam Maggi
1/2 sudu kecil Oregano (kalau ada, tak ada pun ok)
1/2 sudu kecil Basil (kalau ada)
1 sudu kecil Chili Flake (auntie guna Domino pizza punya peket chili flake, sebab tu je ada dalam peti sejuk - next time jangan buang ok!)
4 keping cheese cheddar yang biasanya guna untuk buat sandwich.

(Nota: Auntie guna mushroom and chicken soup sebab senang tak payah mencincang mushroom dan ayam - tinggal tuang je.)

Cara-cara:
1.  Rebus macaroni sampai lembut (dalam 5 minit) dalam air yang telah mendidih yang telah dicampur sikit minyak masak supaya makaroni tak melekat-lekat.  Toskan airnya, dan gaul sikit dengan butter.
2.  Tumis bawang besar dan bawang putih sampai naik bau.  Bila dah kekuningan, masukkan 1/2 cawan air, mushroom soup, kacau supaya mushroom sup sebati dan tak berketul. 
3.  Kemudian, masukkan whipping cream, susu, cheese ceddar, lada hitam, lada putih, garam, kiub ayam.  Gaul rata dengan api kecil.  Cheese tu akan jadi melekit, jadi kacau elok-elok sampai semuanya cair dengan elok.
4.  Lepas tu, campak basil, oregano dan chili flakes.  Rasa mengikut kesesuaian.
5.  Minyakkan sikit loyang pembakar.
6.  Gaulkan adunan cheese dan susu ke dalam makaroni tadi.  Gaul rata.  Tuang dalam loyang.
7.  Tabur mozarella cheese dan parmesan cheese berselang seli.
8.  Bakar dalam suhu 250 darjah celcius selama 10 minit.  Sebelum tu, pastikan oven telah dipanaskan terlebih dulu.

(Tempoh masak - 30 minit)

Blueberry Cheese Tart
Resipi ni auntie kasi next time...
Masak yang 2 tu dulu...















Budak bercermin mata ni wajib
masak guna resepi ni terlebih dulu...
Jangan tau meng-order je...



Anakanda-anakanda pengawas ni...
tersenyum lebar lepas kenyang...
Lepas ni semua mesti terror bakar
cheese cake nih...































Okey...lepas ni, auntie nak rasa pulak korang masak.  Jangan asyik tanya resepi je...kena masak dan tunjuk skill kat emak dan abah masing-masing...

Anak dara...tinggi mana kerja...mesti terror kat dapur jugak ye...

Ikut motto auntie...
Biar campak-campak, tapi canggih...


 

2 comments:

werda said...

Hmm..sedapnye..nmpk mcm senang..tp payah gak nak buat tuh...

Asnija said...

Salam Werda,
Sampai juga ke sini ye...alahai...kek ni werda pasti buat pejam mata nyer...