Monday, September 24, 2012

Projek Album Keluarga...murah dan senang...

Dulu ambil gambar...kenalah hantar kedai cuci, dan tunggu 2-3 hari baru boleh tengok macamana rupanya.  Dan paling maksimum dalam satu masa boleh ambil 36 keping.  Kalau nak banyak lagi, kenalah bawa bekalan filem.  Bila dah ambil sekeping, senyum herot ke, senyum tak betul ke, mata terpejam ke...itulah jadinya, terima seadanya.  Mana boleh 'delete', lepas tu ambik semula.  Tak ada lah kisah nam ambil semula...buat rugi kodak je kan... Lagipun mana nak tahu apa rupa gambar tu selagi belum dicuci.

Tapi sekarang, seronok sungguh berfoto dan berposing, pakai tekan je.  Sedar-sedar gambar Raya hari tu dekat 1000 keping...punyalah banyak...apa gaya semuanya ada, gambar tersedak makan kuih raya pun ada.

Tapi lepas tu apa jadi dengar gambar beribu-ribu tu?  Paling hebat, pasang kat TV, tengok satu keluarga, lepas tu sessi menggelakkan gaya masing-masing sampai keluar airmata.  Lepas tu, tersimpan dalam laptop.  Adalah 2-3 keping yang di letak di handphone jadi screen saver.  Yang lain semua dalam laptop.  Nasib tak baik laptop crash atau kena curi...hilang laptop tu boleh diterima, tapi yang ralat sangat...hilang semua kenangan dalam laptop tu...beribu gambar tu...

Itulah yang dinamakan sayang-sayang buah kepayang, nak diprint mahal, tak diprint sayang...

Nak diprint, memang mahal, banyak pulak nak letak di album.  Print satu hal, beli album satu hal, nak ke kedai satu hal.  Memang boleh print dengan printer sendiri, tapi kalau bukan laser printer...cepat sungguh dakwat printer habis.  Beli dakwat lagi mahal...tu yang tak buat sampai sekarang....tunggu murah....

Lagi satu sebab masalah nak ke kedai.  Bila "terpergi" kedai gambar, lupa pulak bawa pen drive.  Bila bawa pen drive, tak pula "terpergi" kedai gambar.  Lepas satu hari ke satu hari, dalam kepala memang ingat..."ni kena print gambar ni..."  Ataupun, "nanti kalau ada duit lebih nak print jadi buku gambar-gambar ni...".  Tapi sampai sudah, tak pernah menjadi apa yang di-plan-kan.

Dan akhirnya...gambar umrah...gambar trip Hong Kong dan banyak lagi gambar-gambar trip saya yang lain...tersimpan dalam laptop dan external drive.

Jadi hari ni, saya nak share deal yang best sangat dari Groupon.  Murah dan senang.  Dan tak payah keluar rumah pun.  Dulu dah pernah ada, dan saya sempat beli 3 kupon untuk print 3 buku album.  Dan saya sempat print gambar Raya 2012, dan hasilnya sangat-sangat memuaskan, dan software nyer sungguh senang digunakan.  Gambar kita boleh susun ikut design sendiri atau guna design yang sedia ada.  Boleh tulis nota dan macam-macam lagi.  Lagi kreatif kita ni, lagi pelbagai jadinya.  Dan nak pilih gambar pun senang, terlalu senang.  Mesti tak bosan punya lah...

Ini hasilnya...

Ini muka depan
Boleh pilih gambar sesuka hati
Hardcover...sebesar A4..
40 mukasurat..
Jumlah gambar...suka hati..






















Hardcover...
Kulit depan dan belakang
boleh letak gambar pilihan.
















Boleh susun gambar ikut kreativiti sendiri.
Kalau malas, pilih je design sedia ada.















Background pun boleh pilih,
frame pun ada banyak design...
Memang terbaik lah...

















Jadi, tunggu apa lagi....Dari gambar kita terbiar...abadikan di buku album dan boleh tengok berulang kali dan tunjukkan pada keluarga yang lain.

Projek buku album saya ni terlalu cantik bila siap (saya pun tak sangka), sampaikan anak-anak usung ke sana ke sini, proud sangat tunjuk gambar-gambar tu.  My next projek...gambar umrah dan gambar Disneyland.  Untuk menghabiskan 3 kupon yang saya beli dulu...

Ni ingat nak beli kupon lagi banyak-banyak untuk gambar-gambar yang lain.

Kalau anda semua nak juga, boleh klik disini [buku album].  Buku album ni kalau harga biasa RM188, tapi sekarang cuma RM49 (untuk potrait) dan RM55 (untuk landscape).  Kalau nak tengok contoh lain dan boleh tengok kat sini ye [contoh lain].  Semua cara nak buat photo book dan nak order semua ada kat sini.  Ikut je step by step, senang sangat.

Oh ye...deal untuk kupon ni sampai malam ni je sebelum pukul 11.59pm (malam ni tau!).  Beli je dulu, kerja design men-design boleh buat lepas ni, sebab tarikh akhir untuk redeem kupon ialah pada 21 Mac 2013....lama lagi tu...jadi men-design album ni boleh le buat sikit-sikit....

Nanti bila 2 projek buku album saya tu siap...saya share lagi di sini...

Oh ye....kalau anda sibuk...atau malas nak buat...suruh je projek ni anak-anak yang buat....boleh juga merangsang kreativiti mereka...kira projek keluarga lah...

Selamat berkreatif...

4 comments:

Kakzakie said...

Interesting buat kakak melihatnya. Dapat menatap album yg sangat kreatif. Hero Asnija tinggi betul dah macam adik aje:)

afeezz said...

assalamualaikum kak nija : sy print sendiri jer pic maner yg sy berkenan, pasal ade printer gambar. tp skrg printer tu dah rosak... uhuks

Asnija said...

Salam K.Zakie,
Memang seronok bila kita tengok semula kenangan yang terakam dalam gambar.
Hero saya yang sorang tu memang tinggi sangat, mendongak kalau bercakap dengan dia nih.

Asnija said...

Salam Afeez,
Nak print sendiri memang lebih mudah, cuma ink printer agak mahal sikit...