Friday, October 12, 2012

Tips mengelakkan duit siling bersepah-sepah.

Ada pengalaman yang sama?

Duit siling bertabur sekitar rumah...dalam mesin basuh, atas almari, di sinki tandas, di sofa, atas meja kopi, tepi TV, atas lantai, di porch....

Kalau 50 sen, ringan juga tangan mengutipnya, tapi bila 5 sen sana sini...mula terasa remeh...

Bila dah dikutip, tak tahu pula nak diletak di mana.  Sebab?  Sebab malas nak masukkan ke dalam beg duit.  Jadi, letak mana sempat.  Akhir-akhirnya hilang entah ke mana...

Satu hari, suami bawa balik tabung, "Lepas ni, duit yang sepah-sepah tu masuk sini je!"

Senang bila ada tabung ni...
Bila tetamu datang boleh jemput berderma sekali...
Bila anak-anak ada lebihan duit belanja,
boleh galakkan meraka masukkan
ke dalam tabung ni...
Bila handbag penuh siling dan berat,
masuk dalam ni...





























Idea yang sangat-sangat brilliant!

Suami beli di gerai depan masjid waktu solat Jumaat.  Kalau anda pun mahu satu, boleh layari www.amanpalestin.net

Hubungi mereka untuk tahu kedai terhampir yang jual tabung tu.  Nak menderma bulanan dengan kad kredit pun boleh.  Nak guna on-line banking pun boleh.  Tak payah susah-susah, tak payah keluar rumah.

Lepas ni, pasti lebih mudah nak beristiqamah dalam bab derma ni.
Jangan istiqamah bab bayar Astro saja...kan...kan...

Semoga Allah permudahkan!

2 comments:

afeezz said...

assalamualaikum kak nija

saya dah ade 2 tabung kat rumah, satu dah penuh dan satu lagi dalam proses dipenuhkan. pastu saya ada satu balang penuh ngan duit syiling dari duit syiling 1 sen yg dah tak laku lagi smpi la syiling rm1 yg dah tak gune lagi...

Kakzakie said...

Tabung rumah kakak memang ada tapi tabung Nija nie special sebab ada misi yg indah dihujungnya. Salute kakak dgn suami Nija dan seisi keluarga... Allah jua yg maha mengetahui...