Monday, July 2, 2012

Why loosing your job can change your life?
Things happen for a reason.

Siapakah di antara kita yang sangat-sangat cintakan kerja?  Do you love your job? Really-really love your job? Maksudnya, rasa cinta yang sama seperti "first love", malam ternanti-nanti, siang tertunggu-tunggu. Bila Jumaat gelisah berpisah, bila Ahad tak sabar nak bertemu. Mandi tak basah, tidur tak lena, makan tak kenyang kerana fokus pada kerja dan sukakan kerja yang amat sangat.


ISNIN.

Hari apakah yang paling kita tidak suka? Kebanyakan dari kita tidak sukakan hari Isnin. Bila Ahad mula menginjak petang, rasa berat dan panjang keluhan. Adoii...esok dah Isnin!  Bencinya esok dah kerja!  Kenapalah esok dah sekolah! Biasakah kita mengeluh sedemikian? Atau mendengar anak kita bercakap sedemikian? Bila malam rasa badan semua sakit.  Pagi Isnin menjelma...di bawah selimut kita berperang perasaan...how I wish..kalaulah..kalau.. Yang tewas, bergulung dalam selimut, SMS ofis, "Sorry, bos! Saya MC hari ni."

Mungkin sebab itulah mengikut satu statistik, hari yang paling banyak jumlah MC ialah hari Isnin dan hari yang paling sedikit MC ialah hari Jumaat. Banyak sebab mengapa kita tak sukakan Isnin. Mungkin kita tak sukakan kerja kita. Mungkin kerja tersebut bukan apa yang kita idamkan. Mungkin kerja tersebut tidak mencabar kebolehan. Mungkin juga kita di bidang yang salah.  Ataupun mungkin kita bosan dengan bos kita.  Kemungkinan lain? Kita sememangnya malas, nak releks tapi dalam masa yang sama nak pula duit masuk berkepuk-kepuk.

So, do you love your job then?
Ramai yang suka dan sayangkan kerja mereka. Dan ramai juga yang  tak sukakan kerja mereka. Dalam tak suka, kita masih juga mengharung trafik jam seawal subuh. Soalannya, kalau dah tak suka, kenapa pergi kerja jugak? Carilah kerja lain yang membuatkan kita tak sabar-sabar menunggu Isnin. Mungkin sudah terlalu lama kita bencikan Isnin, sedangkan yang kita tak suka ialah kerja kita dan menjadikannya alasan mengapa "I hate Monday!".


COMFORT ZONE.

Pernah dengar cerita orang yang sangat takut dikejar anjing, pagar yang tinggipun boleh dilompatnya? Manusia selalunya bertindak untuk memenuhi keperluan. Semakin ekstrim keperluan tersebut, semakin ekstrim kebolehannya bertindak dan melakukan sesuatu.  Keupayaannya berfikir juga meningkat. Tetapi jika dia tak perlukan apa-apa maka dia tidak merasakan perlu untuk berbuat apa-apa.  Jika semuanya sudah okay, cukup makan, ada rumah, dan keperluan asas yang lain mencukupi maka dia lansung tidak berbuat apa-apa. Dia selesa dengan keadaannya. Bangun pagi > pergi kerja > kerja > balik kerja > rehat > tidur > bangun pagi > ulang. Akhir bulan dapat gaji > bayar hutang > bayar rumah > bayar kereta > bayar babby sitter > tunggu hujung bulan > dapat gaji > ulang. Kita percaya bila buat berulang-ulang selama 10 tahun maka ianya menjadi satu karier...

Dalam mod ini, ada yang bercita-cita untuk sambung belajar, mengejar impian, menambah pendapatan, berniaga sampingan tapi tak mahu pula keluar dari zon selesa. Keluar dari zon selesa memaksa kita bersusah payah.  Buat perkara di luar kebiasaan. Zon selesa inilah yang membuatkan susah untuk kita menerima perubahan.

Langkah pertama.
Sedar kita sedang berada dalam zon selesa merupakan satu langkah permulaan yang baik. Menerimanya dengan penuh kesedaran dan mula berfikir untuk berubah - proaktif.  Berfikir dan memulakan sesuatu - inisiatif.

Lepas tu nak buat apa?
Saya suka apa yang Danny Choo tulis:
"When you don't know what to do, do anything as something always leads to something. Nothing always leads to nothing".

Fikirkan apa yang kita suka (your passion), apakah kemahiran kita (your skills). Dalam tak tahu nak buat apa, buatlah apa saja.  Buatlah betul-betul.  Buatlah sungguh-sungguh - "something always leads to something".  

Tapi duit tak ada...
Jika apa yang ingin kita lakukan memerlukan duit dan kita pula tidak mempunyai duit, itu lansung sudah tidak relevan pada zaman ini. Jika kita tahu menggunakan komputer dan ada kemudahan internet - itu sudah lebih dari cukup. Belajarlah apa saja, tambah ilmu, tambah kemahiran.  Tak tahu?  Tanyalah apa saja, berhubunglah dengan sesiapa saja - semua jawapan di situ, dan ianya percuma!  Just Google!

Kita selalu fikir, untuk mendapatkan sesuatu perlu ada duit.  "Saya tak ada duit, sebab itu tak berpeluang pergi melancong..."

Saya tahu seseorang yang masuk dan menang peraduan (secara ekstrim), dan menikmati hadiah bermacam-macam...setiap selang sebulan melancong dengan pakej mewah merata tempat.  "Aku tak banyak duit, sebab itu melancong cara begini..."  Ini cerita betul.

"Something always lead to something."


On loosing your job...

The best part...you are forced to leap out of your comfort zone. Azab?  Memang azab.

Orang kata sudah terantuk baru terngadah. Ada kalanya manusia berubah hanya bila sudah "terantuk". Tak mengapa jika dalam terngadah, kreativiti meningkat mencari jalan, usaha jadi berganda untuk lebih berjaya dan kita berupaya melihat dunia dengan persepsi berbeza.

Keluar dari zon selesa memang susah.  Buat perkara yang kita tidak biasa buat memang susah.  Sebab itu tidak ramai yang sanggup keluar dari zon selesa. Tapi, terlalu selesa ada keburukannya!

Melakukan perubahan memang ada risiko dan bukankah semua perkara ada risikonya?  Walau berisiko, walau azab ianya berbaloi.


PAUSE!

Selami diri.  Apa yang anda suka?  Apa bakat dan kebolehan yang ada?  Mulakan di situ.  Leap out of your comfort zone.  Bungee jumping pun boleh!

In the end, loosing your job can really change your live.  
Is it worth it? Yes.   Can  you do it? Yes.

And who knows? You may finally love your Monday!

Happy Monday, guys!

_______________________________

(Tahu siapa Danny Choo? Tak tahu? Tahu siapa Jimmy Choo? Got it? Thanks to my daughters who really into 'anime' thing and they introduce me to him and keep on bugging me to read his story.  Now I trully learned...anybody can inspire anybody in what they do...learn from the story, connect it to your values, look at it from the Islamic point of view...your wisdom grows.  Again, I learn from my daughters.)

_______________________________

Allah jadikan sesuatu pasti ada sebabnya...
Yes indeed!

No comments: