Tuesday, June 1, 2010

"Hello, ibu...I miss you so much!!!"

Amni si kecil itulah baby saya…anak bongsu, cukup periang, manja, keletah dan pandai mengambil hati. Walau umurnya sudah lapan tahun, dia akan tetap menjadi baby saya. Dalam manjanya, kerap kali dia memeranjatkan saya dengan tahap kematangannya, dan kebolehannya berfikir panjang, selalunya di luar apa yang saya sangkakan.


Gambar yang dihantar melalui sms oleh kakaknya...

Tahun lepas sekitar Mei, kami tinggalkan dia keseorangan dengan atuk dan neneknya ketika saya, suami, kakak dan abangnya menunaikan umrah. [Baca tentang Catatan Umrah dan Amni] Ketika itu, saya masih ada pembantu rumah. Dengan Ijalah dia terkuntang-kanting mengulangkaji pelajaran untuk menghadapi peperiksaan pertengahan tahunnya. Kami janjikan dia percutian ke Perth sebagai mengubat kesedihannya kena tinggal. Tapi ketika itu, wabak H1N1 melanda, jadi percutian tersebut kami batalkan….kemudian kami terus terlupa…


Di kedai Disneyland, mencari buah tangan buat si kecik...semuanya cute...semuanya comel...

Tahun ini, juga di saat-saat menghadapi peperiksaan pertengahan tahun, juga dibulan Mei, Amni kena tinggal lagi. Walaupun kali ini tidak lagi keseorangan, tapi dia berulang kali bertanya mengapa dia tidak boleh ikut sama. Seminggu sebelum saya berlepas ke Chicago, seminggu juga dia merengek untuk tidur dengan saya. Jadi, sebagai ubat, saya janjikan pula percutian ke Disneyland Hong Kong (heh..heh…moga kali ini kesampaian…). Cerialah dia kena tinggal…bila ada yang dia boleh angan-angankan….


Nak belikan baju....atau....


...atau nak belikan Teddy Bear?

Di Chicago, saya pula yang keseorangan. Giliran saya pula yang amat rindukan dia, tapi saya tahankan. Sibuk memang sibuk, tapi ingatan pada Amni sempat mencelah. Leganya berpisah di zaman serba canggih bila komunikasi tidak dapat membezakan jarak…bagai terlalu dekat dan hampir…Skype, YM, SMS, email...mengubat rindu jadi terlalu mudah dan murah (dan free).…

Awalnya, SMS bertali arus dengan Pak Engku, semakin ber-SMS, semakin rindu jadinya. Kemudian ‘upgrade’ ke YM…lebih puas berbual, senang pula menaip patah-patah perkataan…lebih cepat berbalas-balas ayat…sekejap tergelak sendiri…bagaikan orang gila di dalam bilik hotel, di Malaysia siang, di Chicago tengah malam…bermalam-malamlah saya tidak tidur, asyik melayan rindu dan ‘berchatting’ dengan Pak Engku….sambil-sambil berkirim salam dengan anak-anak dan bertanyakan kerenah si kecik Amni…


Makanan? Bab ni saya tak "rindu" pun... Terjumpa Restoran Mamak, dalam cuaca sejuk...berpeluh juga makan nasi tomato dan kari udang.... (tapi lepas tu...teringat balik anak-anak....dan Pak Engku...adoii..)

Hilangkah rindu? Jawapan saya, lansung tidak, semakin-makin rindu jadinya. Jadi, masuk hari ke-4, bila sudah terlalu rindu, saya menelefon rumah…dan Amni yang menjawabnya…apalagi…menjeritlah si kecik…

“Ibu!!! I miss you soooo much!!! I miss you sooooo much!!!” Jeritnya berulang kali.

Aduhh….meleleh air mata saya…Hati bagai sudah melayang balik…malam itu, saya tidak tidur lagi melayan YM dengan Pak Engku sampai ke pagi…

21 comments:

SiNoMoSa said...

Salam Kak Nija..

I miss you so much too three four..
Bila nak jumpa kami kak? uhuk3x
Apsal ntah baca n3 akak nie terus menyusup ke dalam hati sy..hihi
Sy mcm dapat menyelami plak erti kerinduan dan kejauhan tue uhuk3x..
Mungkin ada persamaan sy dgn amni hihi

Asnija said...

Salam Syima...

I miss you too...
Nak jumpa you all nampaknya akak kena buat appointment setahun lebih awal..almaklumlah korang sumenya orang besar belaka...busy...busy...

ps: Hmmm..ada persamaan dengan Amni...menanggung rindu kena tinggal dengan sesapa ke nih?

CM said...

mas ni sampai peringkat makan tak kenyang2 ghinduuu kn akak,,,mandi bukan setakat tak basah,,terus dah tak nak mandi,,,tido tak usah cakap arr,,tak mahu banguuun dah,,semua penangan rindu hikhikhik


psssst,,,cm nk teddy bear gak,,wat peluk masa tido,,atau teddy bear yg boleh peluk masa tido,,hehehe

mama ju, said...

Aslkm AS


AH syahdunya...mama dapat bayangkan...

Hajah Zainab bt Abdullah said...

salam Nija,

aduuuuii...penangan rindu....parah !!

ainhany said...

salam kak nija

rindu itu satu rahmat kan...
alhamdulillah...penghujung rindu telah terubat. Semuga amni gumbira degn bearnya...

jom syima pi wetland je laa..:(

My Life said...

salam akak

i miss u so much... huhuhu

manzlie said...

salam from Makkah...


cl pun rindu kat Datin dah lama tak bersiaran....

miss you so muchh datin...


waslam

Ummi Humaira said...

salam Asnija...

hu hu hu ghindu nya tp dh dpt email tu , mekasih bebanyak , walau sibuk sempat menaip tip untuk akak ...

Hanis said...

Salam,

huhuhuhu...hanis pon rindu & sayang kat akak...
akak...ade dak buah tangan tuk hanis ;-)

rezeki said...

salam datin

miss anak ke miss bapaknya hehehehehe

tentu bila berada berjauhan, bila dapat berkomunikasi mcm masa berpacaran muda2 dulu2kan hehe

Asnija said...

Salam Mas,
Mas rindu sampai tak lalu makan? Kalau dah makan sampai tak kenyang-kenyang....nanti bila kita jumpa (ntah bila le "nanti" tu ye...)jangan kita sesama terperanjat atas perubahan masing-masing...he...he...

ps: sementara sihat, kita makan je apa yang patut...akak pulak rindu sampai beruban...

Asnija said...

Salam Mama Ju,
Mama syahdu rindukan sape...Sabtu lepas macam ternampak-nampak pulak Mama kat Pasar Borong....tu dia...

Asnija said...

Salam Kak Nab,
Padan lah K.Nab parah menanggung rindu...doa-doa moga Milo ngan Soyuz tahu jalan balik...makan apa ntah diorang tu ye...ntah berhujan berpanas....sian sungguh..

Asnija said...

Salam Ainhany,
Betul...rindu tu rahmat...alhamdulillah dapat rasa rindu tu...kalau tak de perasaan, tak terasa nikmat kasih dan sayang....sumenya macam biasa je gitu...

Asnija said...

Salam Azie,
Miss you too...

Asnija said...

Salam Cik Lie,

Kawan datang dan pergi
Ada yang hidup ada yang mati
Datang silih berganti
Semoga Allah merahmati...

Alhamdulillah, di Mekah, kawan-kawan CL tak pernah putus...

Asnija said...

Salam Kak Ummi,
Sesama le Kak Ummi...tips yang tak seberapa...selamat berangkat...jeles macam nak ikut sama...

Asnija said...

Salam Hanis,
Rindu ke akak, tak sama macam rindu kat sidia VIP tuh...ewah...ewah...

Asnija said...

Salam Rezeki,
Rindu kat bapaknye le yang jadikan rindu kat anaknya...nasib baik tak payah tulis surat/aerogram macam dulu-dulu...

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

Salam Datin,

Rasa sebak pulak baca n3 kali ni. dapat faham sangat apa yg Datin rasa. Wan pun pernah tinggal anak bila pergi berkursus 2 minggu. Masuk hari ke-7, masa dinner dgn kawan-kawan tak semena-mena wan nagis teresak-esak, kawan2 semua faham sebab wan masa tu ada baby umur 2 bulan. Tuhan saje yg tahu, samapi semua peserta kurusu datang pujuk. Ingat balik lucu, tapi perasaan rindu ni kalau dah datang menjengah, tidak mampu ditolak ke tepi. Ikut rasa, ingin ku terbang sekarang jugak, kata hati sendirian.

Rindu itu indah!