Tuesday, February 8, 2011

Bila patah hati...

Lama juga saya tidak berjumpa dengannya, hampir 4 tahun. Jadi bila bertemu, memang seronok bersembang. Hampir setengah jam bertukar-tukar khabar dan apa yang terkini tentang diri masing-masing. Dia kelihatan seperti biasa, jadi saya juga bertanya perkara-perkara yang biasa.


Memang saya tahu tentang kisah rumahtangganya, tetapi ketika itu, tidak pula tergerak hati untuk bertanya tentang itu. Sementelah dia nampak ceria, jadi saya beranggapan masalahnya sudah dapat diselesaikan dengan baik. Sambil minum-minum, kami meneruskan perbualan, dan saya tetap tidak bertanyakan tentang perkembangan masalahnya sehingalah dia membuka mulut.


“Kami bercerai juga akhirnya, kak.” Luahnya perlahan. Airmukanya juga berubah dan tidak seceria tadi.


“Baru je...tapi dah rujuk semula....” Sambungnya lagi. Sebenarnya saya tidak tahu untuk menjawab apa.


“Saya hanya mengenangkan anak dan komitmen untuk menyara diri, sebab itu saya setuju untuk rujuk semula. Tapi perasaan sudah tidak ada.” Saya mencari kata-kata tetapi tidak terfikir ayat yang terbaik untuknya ketika itu.


“Alhamdulillah...” Tiba-tiba itu yang terpacul dari mulut saya.


“Maksud akak, Alhamdulillah dah rujuk semula.”


“Sekarang bagaimana?” Soal saya lagi.


“Sekarang ni saya buat apa yang dia suka...walaupun mungkin saya tak suka. Takpelah, asalkan dia suka.” Jawapannya jelas bernada merajuk.


Saya lihat dia memang sudah berputus asa, mungkin merasakan diri mangsa keadaan. Hidup sendiri susah, hidup bersamapun susah.


“Apa kata bermula dengan buat apa yang Allah suka berbanding apa yang suami suka. “ Saya memberikan cadangan.


“Apa bezanya, kak?”


“Bila buat apa yang Allah suka, niat kerana Allah, maka perkara tu jadi ibadah. Bila satu ibadah, kita jadi dekat dengan Allah. Hubungan dengan Allah jadi rapat.”


“Lepas tu?” Soalnya lagi.


“Bila kita jaga hubungan kita dengan Allah, nanti Allah jaga hubungan kita dengan manusia.”


“Suami tak boleh beri kita pahala, tapi Allah boleh...” Pujuk saya.


“Kekuatan dan kegembiraan diri tidak terletak di tangan suami, ianya di tangan sendiri....pilihan sendiri. Bangunkan kekuatan diri agar berasa gembira dengan kebolehan diri. Ketentuan Allah tidak dapat kita membacanya. Hidup sendiri boleh jadi sebab bercerai, boleh jadi sebab kematian suami. Jadikan diri kita kuat untuk menjadi tempat bergantung anak-anak.”


“Orang lain atau suami boleh melukakan hati kita, tapi jangan pula kita patah hati. Bila suami mahu rujuk semula itu maknanya dia masih perihatin untuk bersama. Itukan petanda baik. Usahlah berterusan merundung nasib yang malang...”


“Kalau tiada perasaan pada suami, tak mengapa. Mungkin susah untuk melupakan dan memaafkan. Bergembira dengan anak-anak, berseronok dengan mereka. Sebab, jika kita tak mampu bergembira, kita pun tak boleh menggembirakan anak-anak dan orang disekeliling kita. Fikir kekurangan diri dan perbaikinya. Mungkin ada yang boleh dipelajari dari masalah ini. Kenal pasti apa kekuatan diri dan bangunkannya. Semua manusia berhak untuk bahagia.”


“Doa banyak-banyak agar Allah memberikan petunjuk dan hidayah pada suami. Hanya Allah yang boleh membuatkannya lupakan perempuan tu. Hati kita di tangan Allah, dan Dia boleh bolak-balikkan hati suami dengan sekelip mata. Tapi, kita sendiri perlu berubah terlebih dahulu.”


Sebelum berpisah petang itu, saya sempat berbisik padanya, “Tak pe...semasa suami sihat dia tak mengenangkan kita, asalkan bila dia sakit kita sudi menjaganya...”


Dia tersenyum...tertanya-tanya dengan bisikan saya itu. Saya tidak menjawab, hanya mengangguk-anggukkan kepala.  Dalam hati saya berkata, nanti esok lusa...fahamlah dia tu...


Sepanjang perjalanan pulang, saya turut merasakan kepedihan yang ditanggungnya....berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Bagi saya, pucuk pangkalnya adalah rasa percaya. Bila rasa percaya dimusnahkan, harapan turut hilang...kecewanya bukan kepalang...


Bila sudah patah hati...bukan senang memulihkannya. Lebih baik jangan, kerana merawatnya terlalu payah...bagaikan mustahil...


Pernahkah anda patah hati? Kalau pernah....anda tahulah sendiri.....

6 comments:

nadiah said...

Salam,

Beautiful advice, Asnija. Love is a verb. The book," Things I wish I knew before I got married ", by gary chapman is also a beautiful read. But then, like you said,"berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul."

Nadiah

Kak Sidah said...

Salam Nija,

Alhamdulillah kawan tu rujuk semula..betul tu Nija kita cinta pada Allah..ikut perintah Allah..dan Allah akan menentukan kehidupan kita , bersabar melalui rintangan dan duri2 kehidupan ini..pedih hati kalau ada orang ketiga dalam kehidupan rumahtangga, tapi ia perlukan kesabaran, berdoa pada Allah agar suami tetap hatinya semula..pada Nya kita memohon, Allah maha mengetahui yang terbaik utk kita, memang benar kita hanya boleh memandang , yang merasai pedih hanya kawan tu, tapi sabarlah..rapatkan diri kita pada suami semula..layan dgn sebaik2 layanan, jgn kita mengundur dan mengalah..pertahankan hak kita sebagai isteri..

Asnija said...

Salam Nadiah.

Tajuk buku tu je dah terasa ianya interesting, this Friday nak cari kat Popular...

I know and believe, komen dari Nadiah memberikan kawan saya ni kekuatan...I know she reads this...sayapun minta permission untuk buat entry ni...dedicated to her...

Kita doakan sama-sama moga dia tabah...

Asnija said...

Salam K.Sidah,
Komen akak pasti menyuntik semangat buat kawan saya tu...

Adakalanya sokongan dan dorongan boleh memberikan kekuatan tambahan.Saya pasti dia sangat berterima kasih dengan nasihat akak.

Thanks, kak.

Anonymous said...

Salam, Asnija,

A peep into the content of the book, from a short note by a friend who read it recently:

'Things I wish I'd known before we got married' - Dr Gary Chapman
by Salwani Mohd Daud on Saturday, January 22, 2011 at 5:19pm

'Things I wish I'd known before we got married' ditulis oleh Dr Gary Chapman, boleh dimenafaatkan walaupun ianya mengikut nilai mereka.

Dalam buku ini:"Being in love is an emotional and obsessive experience. Research indicates that the average life span of the 'in love' obsession is two years. For some it may last a bit longer, for some, a bit less. But the average is two years. Then we come down off the emotional high and those aspects of life that we disregarded in our euphoria begin to become important. Our differences begin to emerge and we often find ourselves arguing with the person whom we once thought to be perfect. we have now discovered that for ourselves that being in love is not the foundation for a happy marriage"...

1. I wish I had known that being in love is not an adequate foundation for building a successful marriage

2. I wish I had known that romantic love has two stages - the 2nd stage of romantic love is much more intentional than the first stage, and it requires work in order to keep emotional love alive. for those who make the effort to transition from Stage One to Stage Two, the rewards are astounding.....

Whatever makes us feel loved is what we do for the other person. But if it is not his/her language, it will not mean to them what it means to us. As an example, the husband was speaking the language of acts of service..he was washing the car, mowing the grass, helping her around the house. To him this is the way you express love. But her love language was quality time...She said;"We don't ever talk." What made her feel loved was him giving her his undivided attention talking, sharing life, listening and communicating. He was sincerely expressing love but it was not in her primary love language.

Five love languages:

i. words of affirmation - "I really appreciate your washing the car. It Looks great." You look nice in that outfit." " I love the fact that you are so optimistic"

ii. acts of service - actions speak louder than words. If you speak words of affirmation to person such as:" I admire you, I appreciate you, I love you," they will likely think and perhaps say, "If you love me, why don't you do something to help me around the house?" if acts of service are their primary love language then washing the car, changing baby's diaper is precisely what makes them feel loved.

iii. receiving gifts - for some people, what makes them feel most loved is to receive gift. the gift communicates,"he was thinking about me. look what he got for me" the best gift are those that you know will be appreciated. To give her a fishing rod when she does not enjoy fishing will probably not communicate your love very well...

iv. quality time - spend time with each other like planting a garden together or a trip, giving the other person your undivided attention.

v. physical touch - research indicates that babies who are touched and cuddled fare better emotionally than babies who spend long periods of time without physical touch.



So choose the correct love language for your wife/husband... :). Ini adalah tips praktikal - niali2 perkahwinan dalam Islam mesti dipegang. InsyaAllah akan diperkukuhkan perkahwinan kita semua.



continued...

3. I wish I had known that the saying "like mother, like daughter" and "like father,like son" is not a myth. "But can't we learn from their poor example and change our own behaviour?" The answer is 'yes' and the important word is 'learn'.

Asnija said...

Salam Anonymous,

Thank you so very much with your sharing. Learn a lot from it...give me an "Aha! moment".

Do share more in future, so we all could learn, and re-learn!