Friday, October 28, 2011

The 5 Choices...

Sawadika...

Saya ditugaskan untuk pergi berkursus lagi. Kali ini di Bangkok. Dan, kali ini...sekali lagi...saya seret suami untuk menjadi bodyguard...sekali lagi...ibu mertua termakan pujuk untuk meneman anak-anak yang ditinggalkan.

Berminggu-minggu membaca berita Thailand dilanda banjir. Dalam tempoh itu, suami sering bertanya, “Jadi jugak pergi Bangkok ke?”. 

Alahai, susah menjawab soalan itu. Hati saya risau, sangat risau sebenarnya. Ikut hati sendiri, mahu saja membatalkan perjalanan. Maklumbalas dari rakan sekerja di Bangkok, “Don’t worry, everything is fine. Situation is under control. It is perfectly safe to be here!” 

Tetapi, laporan di TV, di suratkhabar, lain pula ceritanya. Pening kepala tidak tahu mahu percayakan sumber yang mana satu.  Tiap hari menunggu-nunggu maklumbalas dari HQ di Salt Lake City...berharap sangat program ini ditunda.  Tapi nampaknya email asyik menyatakan, "It's on...".  Rakan-rakan dari Korea, Indonesia, Filipina dan Australia sudah mula turun ke Bangkok.  Alahai...hati risau, tapi buat-buat berani.

Saya pasrah...kalau sudah tulisan Allah saya pergi ke Bangkok....maka doa saya agar Allah melindungi dari semua kesusahan.  Namun itu sebenarnya kerisauan kedua.

Kerisauan pertama saya...kursus kali ini cukup berat. Tugasan awal saja sudah berjela-jela. Senarai buku yang perlu dibaca juga sehingga dua mukasurat. Belum lagi senaskhah technical guide yang perlu diulangkaji secara praktikal. Saya cukup tertekan sebenarnya, certification kali ini cukup mencabar. Jauh di lubuk hati timbul rasa kurang yakin pada keupayaan diri. Bila mengadu pada suami, mudah saja pujukannya, “You selalu rasa macam tu. Hari tu kat Orlando pun macam tu. Tapi nanti sure boleh je you buat...”. Nasihat itu memang mudah, tapi menguatkan keyakinan sendiri ternyata amat payah. Saya rasa amat tidak berupaya. Mahu tidak mahu, saya paksa suami ikut serta. Sokongan moral darinya selalu menjadi amat berhasil.

“Dear, you mesti ikut. No choice!”

Petang Sabtu, akhirnya saya sampai di Bangkok...


Isnin, 24 Okt 2011
Grand Palace masih kering,
tapi hari Rabu sudah ditenggelami air.


Alhamdulillah, Bangkok jelas teramat kering....suasana tenang seperti tiada krisis apa-apa. Ketika kami sampai, sudah 3 hari pusat bandar Bangkok tidak menerima hujan. Cuaca juga panas terik. Harapan kami semoga keadaan ini berterusan hinggalah hari akhir kami di sini.

Cuaca yang baik juga membolehkan kami berjalan sekitar Bangkok dengan selesa. Di semua shopping mall ada restoran halal. Sistem pengangkutan juga mudah. Jadi kerisauan kedua...berlalu dengan sendirinya.

Tiba hari Selasa, barulah berhadapan kerisauan pertama...saya cuba lalui dengan menanam keyakinan...one day at a time. Saya perlu mencabar diri sendiri. Jika tidak, tentu tidak tahu setinggi mana potensi diri boleh pergi. Orang kata, alang-alang menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan. Apa yang saya belajar siang tadi melekat terus dalam kepala - Choice 2: Go for extraordinary. Do not settle for ordinary...
Alhamdulillah...hari ini berlalu dengan amat baik sekali.

“So, how’s your day?” Terus saja suami bertanya bila saya muncul di pintu.

Saya senyum melebar, “Best!”

“I told you so!”


Leigh dan Kori, dari HQ Salt Lake City

Ronald dan Yuli, Indonesia Office(Nota: Adakalanya kita kalah juga dengan ujian takut, ujian bimbang. Tapi kekuatan rupanya datang bersama pilihan saya yang terakhir...iaitu berdoa...itulah saja yang masih tinggal. Dan pilihan yang terakhir inilah yang teramat-amat berkesan! Do I have no choice? No....I was wrong. I do have choices.)


Banjir di Bangkok...

Sudah seminggu di sini.  Lega dan seronok untuk balik berjumpa anak-anak esok.  Malam ini malam terakhir di Bangkok, dan hujan turun dengan lebat.  Alahai....risau sungguh rasa hati, harap-harap semuanya selamat.  Saya berdoa laluan ke airport terus kering.

Setakat pukul 8.00 malam (Jumaat 28 Oktober 2011), keadaan sekitar Ratchadamri dan National Stadium masih kering.  Perniagaan berjalan seperti biasa, cuma hujan yang turun lebat membuatkan rasa sedikit bimbang.  Alhamdulillah, pukul 9.30 malam hujan sudah mula berhenti.  Namun jika ada yang ingin ke Bangkok, rasanya elok tangguhkan terlebih dahulu.  Saya juga tidak sabar untuk terbang pulang.  Jangan pula anda yang nanti tersangkut...Keadaan nampaknya boleh jadi semakin buruk.  Nasihat saya...tangguhkan dulu perjalanan anda...

Moga Allah selamatkan perjalanan kami esok.

3 comments:

atuk said...

Assalamualaikum Puan Asnija

Alhamdulillah
semua berjalan lancar
selamat kembali

anak saya di Rayong dipanggil balik oleh syarikatnya.langkah bejaga2

Wassalam

ain ismail said...

Suka....suka....suka..... ; )

ain ismail said...

Kak as, visit my another blog
nerd-arts.blogspot.com.... ; )