Friday, August 5, 2011

Indahnya Ramadhan dengan bantuan ICT...

Semakin maju teknologi...alasan tidak sempat dan tidak cukup masa sebenarnya menjadi sangat tidak relevan.  Dunia menjadi tiada sempadan...apa saja yang mahu dilakukan menjadi tiada halangan....tiada batasan...

Kita boleh melihat gelas...samada separuh kosong atau separuh penuh...

Kita boleh melihat perkembangan teknologi....secara negatif atau secara positif...

Secara peribadi, saya mahu melihat gelas...secara...separuh penuh....

Dan, secara peribadi juga, saya merasakan inovasi Ipad, Iphone dan Galaxy Tab sangat...amazingly amazing!  Terutama di bulan Ramadhan ini...

Apa yang kita boleh lakukan....dengan Iphone kita...


Bertadarus:

Dowload di App Store

Quran Majeed (PakData) USD4.99 (RM15)

(This is the best investment! RM15 sahaja....lebih murah dari belanja kita di bazaar Ramadhan.  Saya suka applikasi ini kerana tulisan boleh dikecilkan atau dibesarkan dan akan disesuaikan untuk muat di muka phone.  Kita juga boleh memilih bahasa terjemahan, suara Qari, menanda bacaan (bookmark), pilih surah, pilih ayat dan banyak lagi.)

Cadangan penggunaan:
  1. Mudah di bawa ke surau/masjid.  Ipad dan Galaxy Tab besar sikit, nanti nak solat tak tahu pula nak letak dimana (especially untuk orang lelaki, kalau orang perempuan boleh letak kat beg telekung...).  Jadi, kalau Iphone boleh letak kat poket bila nak solat. Jadi sambil menunggu Isya’ boleh baca.
  2. Pasangkan earphone, dan dengar ketika memandu ke pejabat – waktu pagi.
  3. Boleh buat bookmark lebih dari satu.  Jadi, satu bookmark bila kita baca sendiri, satu bookmark bila dengar di kereta, dll.
  4. Boleh baca di surau ofis atau di mana saja.

Nota:  Namun begitu, adab membaca Quran perlulah dijaga, terutamanya berwudhu’.....walaupun nak pegang Iphone tak perlulah berwudhu’....


Berzikir:

Download di App Store

Tasbih (Shaheel Caunhye) FREE

(Applikasi ini membolehkan kita memilih jenis-jenis tasbih/zikir, dan disertakan bacaan tasbih sekali.  Bagusnya kalau kita tak hafal, boleh baca di screen. Nota: Jika memilih Tasbih kedua, bacaan sebenarnya ialah SubhanAllahi wa biHamdihi, tulisan jawinya tersilap tulis wa biHamdi).

Zikr (Digience Technologies) FREE

(Applikasi ini memberi pilihan doa tetapi hanya satu jenis tasbih/zikir sahaja iaitu tasbih Fatima, yang selalu kita amal selepas solat.)

Nota: Saya download kedua-duanya, sebab “Tasbih” memberi pilihan-pilihan zikir, dan “Zikr” memberi pilihan doa.


Ramadhan: Dua, Hadith, Prayer Times, Nightstand, Zakat Info,Tasbeh (Avenue Islam) FREE

(Applikasi ini perlu di download menggunakan Itune/computer sebab kandungannya besar.  Tapi boleh juga melalui Iphone terus jika ada kemudahan WIFI.  Lebih lengkap dengan pilihan doa, hadis, waktu solat.  Kalau anda belum download applikasi untuk waktu solat, applikasi ini merupakan pilihan yang baik.)


Waktu solat:

Islamic Compass: Prayer Times and Adhan Alarm (Islam Pray Institute for Quran) USD 1.99 (RM 6)

Anda boleh memilih untuk mendapatkan secara percuma atau beli.  Versi percuma hanya memberi maklumat waktu solat untuk 2 hari sahaja kalau tak silap saya.  Versi beli memberikan pilihan adhan sound...kalau rindu azan di Masjidil Haram, boleh buat pilihan azan di sini.  Applikasi ini juga memberi kita pilihan background theme berdasarkan 6 masjid, termasuk Masjidil Haram dan Masjid Nabawi.

Cadangan kegunaan:

Untuk mengingatkan kita solat di awal waktu (walau tengah bermeeting di ofis), dan waktu berbuka dan habis sahur/masuk subuh.


Tazkirah:

Best nyer YouTube.....

Pergi ke YouTube, dan search “Puasa” atau apa saja perkataan yang anda mahu sebagai tazkirah seperti “Doa Mustajab”, “Iman”, “ustaz”, “ramadhan” dan akan keluar pilihan-pilihan ceramah.  Jika anda ada ustaz yang anda gemari, cuba search, anda pasti teruja bila ceramah tersebut telahpun dimuat turun di YouTube.

Untuk memberi semangat kepada anak-anak, boleh search “My First Ramadhan”....ini juga favourite saya...banyak video clip oleh kanak-kanak yang “cute”....menceritakan pengalaman mereka berpuasa.

Cadangan penggunaan:

Jika pagi anda sudah mendengar bacaan Quran, jadi petang waktu balik kerja, dengarkan ceramah agama di YouTube, pasangkan earphone dan dengar sambil memandu, tak perlulah menontonnya, nanti bahaya pula.  Dengar saja sudah memadai.

Untuk hari ini, link di bawah adalah favourite saya:

Ustaz Kazim Elias - Doa Mustajab di Bulan Ramadhan





(Kalau di Iphone anda, pergi ke YouTube, search "Doa Mustajab Di Bulan Ramadhan - Ustaz Kazim Elias 1/4")
Klip video ceramah ini dipecahkan kepada 4 bahagian.  Bila habis video bahagian 1, tekan Done, kemudian, di muka seterusnya, tekan butang untuk ke muka sebelumnya (butang kiri atas sekali).  Di sini akan tersenarai klip video untuk bahagian 2.  Buat langkah yang sama untuk bahagian seterusnya.  Kalau susah, search saja Doa Mustajab Di Bulan Ramadhan - Ustaz Kazim Elias 2/4, kemudian tukarkan 2/4 kepada 3/4 dan akhir sekali 4/4. Jaminan saya, walau jalan jam...pasti tak perasan kita dahpun sampai ke rumah...)


Beli kurma:

Pernah dengar tentang Mahnaz?  Ok, jika anda nak beli kurma samada untuk makan sendiri atau sedekah kat surau, bolehlah pergi ke Mahnaz ni di Shah Alam.  Ianya berdekatan dengan kilang gula CSR.  Macamana nak pergi situ?

Taip saja alamat berikut di map Iphone anda, dan dengan mudah akan mendapat panduan arahnya.  Kalau ada Garmin atau PapaGo lagilah bagus.

No.8, TP 7/5, Sime UEP Industrial Park Shah Alam. 
H/P: 0122079125.

Di Mahnaz ni, terdapat pelbagai pilihan dan jenis kurma, halwa arab pun ada.  Kurma Ajwa pun ada, satu bekas plastic kecil (saiz yang kita selalu beli nasi tapau tu...) berharga RM50.  Air zam-zam pun ada.  Penjual/pemiliknya orang Arab/Iran, boleh berkomunikasi dalam Bahasa Inggeris sahaja....ala-ala beli kurma di Pasar Kurma Madinah...


Bayar fitrah:

(Lembaga Zakat Selangor)

Klik pautan di bawah untuk mengetahui cara membayar fitrah dengan handphone anda (untuk pengguna celcom dan maxis sahaja).



NOTA:

Kepada pengguna Iphone, Ipad dan Galaxy Tab yang lain, anda mungkin boleh kongsikan idea/tips anda di sini...supaya kita semua boleh manfaatkan teknologi....lebih daripada bermain Angry Birds saja....

Kepada pengguna android, symbian, blackberry, playbook....kongsikan pengalaman dan tips anda juga...supaya kita boleh sama-sama belajar....

Apalagi yang saya boleh katakan....
 
Memanglah saya bukan dari Generasi Y...
But now, I look it from a very different perspective.

This year...I love my Ramadhan so much....so much....

5 comments:

Azemi Ali said...

Salam Ramadhan Datin.

Thanks for the tips. Saya suka.

SiNoMoSa said...

Salam Kak Nija,

Saya masih setia dgn Mr Nokia sy yg biasa2 aje..
W/pun begitu tnyata ia tetap membuatkan dunia di hujung jari..
Alhamdulillah cuma blum install Quran Digital itu..

Al-Manar said...

Pakcik is still at the bronze age - knowing nothing about Ipad, Ipone and all the I's. I just value my simple laptop which I use for everything. It is the whole world to me - way behind time!

Anonymous said...

Salam
Puan sihat.. lama tak update blog ..

Anonymous said...

Saya suka tema tu...bleh guna untuk majlis kami?