Thursday, November 25, 2010

Guide Book To Hong Kong - Part 3

Travelling with kids – brave the height and see things differently!

Day 3
Itinerary
Ngong Ping 360
Central Hong Kong
Toy Zone 16
Temple Night Market

Bangun pagi hari ni, saya agak teruja kerana hari ini kami akan berjalan sendiri, exploring MTR station dan bergantung sepenuhnya dengan peta dan direction yang saya dapat dari Mr Google. Seperti biasa, husband bangun terlebih dahulu, kemudian saya dan diikuti dengan anak-anak. Bilik air cuma satu, jadi kena ikut giliran dan turutan.

Tugas “tukang masak” berterusan walaupun dalam vacation. Saya menyediakan breakfast dan bekalan untuk makan tengahari. Alhamdulillah, mungkin kerana anak-anak faham susah untuk mendapatkan makanan halal, mereka belum lagi merungut pasal makan dan belum lagi komen jemu makan lauk pauk segera yang dipanaskan. Buat masa ini, bajet untuk makan masih belum diusik....saya dan suami memberitahu mereka, “If we can save on food budget, we can then use it all for shopping!!” Agaknya pesanan itu juga membuatkan mereka tidak banyak komen (bermotivasi untuk makan saja bekalan yang ada) ...heh...heh....anda boleh guna tips ini...it works!

Bau kurma ayam yang saya panaskan memenuhi ruang bilik, dan ditambah dengan sejuknya air-cond, bila Amni keluar saja dari bilik air terus dia bersuara, “Mmmm...sedapnya bau....laparlah...nak makan....”. Saya perasan, selera Amni cukup baik di Hong Kong. Dia berselera menghabiskan nasi dan adakalanya minta tambah (di rumah, nak menghabiskan sepinggan kecil nasi pun susah). Mungkin kerana tiada pilihan lain, atau mungkin kerana rasa seronok, atau mungkin kerana penat berjalan menyebabkan sistem badannya mahukan tenaga lebih, dan mahukan makanan lebih dari biasa. Tak kisahlah, seronok sebenarnya tengok dia termasuklah kakak dan abangnya berselera walaupun dengan juadah yang simple dan ala kadar.

Pukul 9.30 pagi kami keluar menuju ke Jordan Station. Kad Airport Express berada di tangan masing-masing, dan berulang kali saya berpesan kepada anak-anak untuk menjaganya. Maklumlah, itulah benda terpenting yang kami akan gunakan untuk kesana kemari selama 3 hari yang akan datang.

(Tips: Ada baiknya anda sediakan lanyard untuk card ini agar mereka boleh gantungkan dileher dan tidak misplaced...jimat sikit tenaga anda berleter jika mereka lupa simpan dimana....)

Dari Jordan Station kami terus ke Central Station dan bertukar keretapi di situ untuk ke Tung Chung. Tung Chung merupakan destinasi terakhir jadi anda tidak akan sesat. Sampai di Tung Chung Station, anda pasti akan ternampak anak panah untuk Exit ke Ngong Ping 360. Sebenarnya, jika anda sudah sampai ke Tung Chung, bermakna anda sudah sampailah ke Ngong Ping 360.

...to infinity and beyond...





















Ngong Ping 360 terletak di Lantau Island dan terkenal dengan cable car-nya.  Dan 360 bermaksud, anda berpeluang melihat pemandangan Lantau Island secara 360 darjah dari cable car. Terdapat dua jenis cable car, cable car biasa dan cable car crystal. Di cable car crystal, lantainya juga daripada kaca, jadi anda dapat melihat pemandangan bawah semasa menaiki cable car. Kalau anda gayat, pilihan crystal cable car bukanlah pilihan yang baik....naik saja cable car biasa, dan harganya jauh lebih murah.

Perjalanan cable car ini sejauh 5.7Km dari Pekan Tung Chung ke Ngong Ping. Sepanjang perjalanan itu, anda dapat melihat Hong Kong International Airport dan pemandangan Lantau Island. Anda akan melalui kawasan berbukit-bukit, flora dan fauna yang cantik dan bukit bukau yang menghijau. Perjalanan ini mengambil masa lebih kurang 25 minit dan akhirnya anda dapat melihat Patung Budha Tian Tan atau juga dikenali The Sitting Budha. Ini bermakna anda sudah menghampiri Ngong Ping.

Sebenarnya, saya pernah menaiki cable car untuk sampai ke puncak Genting Highland, dan ianya merupakan pengalaman paling menakutkan buat saya. Saya berpeluh-peluh dan memejamkan mata sepanjang perjalanan. Selepas pengalaman itu, saya tidak berkeinginan langsung untuk ke Genting Highland lagi...tak tahan menahan rasa gayat. Atas sebab yang sama juga, saya mulanya ragu-ragu untuk ke Ngong Ping. Tapi disebabkan anak-anak, saya teruskan juga dan melihatnya sebagai satu cabaran melawan rasa gayat saya. Dari Malaysia lagi, saya sudah menguatkan hati – this one is for the kids. Sebenarnya, jika saya drop Ngong Ping dari senarai lawatan, mereka juga tidak tahu what they’re missing...cuma naluri keibuan mahukan mereka explore semua tempat menarik di Hong Kong...jadi pilihan yang saya ada hanyalah...to just do it...brave the height...lupakan rasa takut dan enjoy the panorama...I think I’ll be fine...

And, true enough, the journey was not bad at all... rasa gayat memang ada, tapi saya bawa berbual-bual dengan anak-anak, cuba menceriakan diri dengan mengambil gambar pemandangan. Tanpa disedari, rasa gayat hilang sedikit demi sedikit. I’m glad I didn’t drop it from the list!

Sampai di Ngong Ping, seperti biasa anak-anak aktif dengan sessi berfoto dan berposing. Lawatan hari ni memang lebih santai dari semalam kerana kami tidak terikat dengan jadual tourist guide. So, we took our own sweet time. Pemandangan memang cukup cantik, bukit bukau yang menghijau memberikan pemandangan yang amat cantik, betapa sempurnanya ciptaan Tuhan. Kami berjalan sepanjang Ngong Ping Village (cultural themed village), dan kebanyakannya merupakan kedai-kedai yang menjual souvenir. Attraction di sini ialah Monkey’s Tale Theatre dan Walking with Buddha. Walking with Buddha merupakan multimedia show yang menceritakan bagaimana Sidharta Gautama menjadi Buddha. Kami tidak melihat kedua-dua show ini dan menghabiskan masa berjalan-jalan sekitar Ngong Ping village sahaja sambil bercerita sedikit tentang Buddha kepada anak-anak termasuk Chinese culture. Rasanya penting untuk mereka tahu agama dan budaya yang berbeza, dan dalam masa yang sama mengukuhkan pula kefahaman mereka tentang agama sendiri.

The Cultural Themed Village


















Dalam jalan punya jalan, tiba-tiba anak-anak yang sudah mendahului kami jauh di depan, memanggil-manggil kami. Amni pula berlari mendapatkan saya dan suami yang sedang berjalan berdua-duaan (pantang betul orang nak romantik-romantik, si kecik ni mesti tak kasi peluang...).

Ala-ala winter sonata gitu....


















“Bu, cepat Bu! Mesti ibu surprise...” Amni menarik tangan saya ke arah kakak dan abangnya yang melambai-lambai kami dengan excited!
















“Bu...tengok Bu! Halal, Bu!!” Zaid memberitahu saya.

Anak-anak teruja sungguh melihat kedai makan halal. Saya dan suami juga agak terperanjat kerana tidak menyangka ada pula kedai makan halal di Ngong Ping! Dalam bercerita pasal tempat yang menjadi tumpuan penganut Buddha, ada pulak tempat makan untuk orang Islam....mana tidak terperanjatnya....padanlah anak-anak saya terlalu excited....”Ok, lepas habis jalan nanti, kita makan kat sini.” Suami saya pula bersuara. Apa lagi, anak-anak sayapun senyum melebar....

Kalau tak dapat pegi di Ngong Ping...
boleh makan di outlet yang lain.




























Puas berjalan dan berposing-posing, kami terus masuk ke restoran halal tersebut – Ebeneezer’s Kebabs and Pizzas. Pekerja restoran terus memberitahu saya semua makanan adalah halal dan terus menunjukkan sijil halal yang tertera di kaunter pesanan. Di sebelah sijil halal tersebut, ada pula surat pengesahan dimana bahan-bahan mentah dan ramuan masakan di beli. Semua daging dibekalkan oleh kedai sembelihan Islam dan Masjid-masjid di Hong Kong, dan bahan-bahan masakan yang lain dibekalkan oleh lebih 10 kedai muslim. Berbeza dengan di Malaysia, kita hanya nampak sijil halal sahaja. Tidak saya nafikan, surat yang mengesahkan pembekal makanan halal membuatkan saya yakin status halal kedai restoran tersebut.

Chicken Tikka Piza...marbelesss...















Fish N Chips pilihan si kecik...















Fragrant Rice and Chicken Makhani















Gyros Chicken Kebab



















Apalagi...anak-anak memesan makanan idaman mereka dan enjoying their food so much. Kami menghabiskan masa agak lama di situ, berehat dan makan dengan santai....Dengan HKD 325...Menu yang kami pilih? Nisha – Chicken Tikka Kebab; Zaid – Gyros Chicken Kebab; Amni – Fish N Chips; saya dan suami – Chicken Makhani and Fragrant Rice dan Chicken Tikka Pizza. Sedap....memang sedap...memang kenyang...chicken tikka lebih kurang macam tandoori chicken....dan sedapnya pizza tu sampai sekarang terasa-rasa. Amni pula terlalu sukakan Fish N Chips-nya....payah ni....kalau terlalu teringin...tak kan kena cari sampai ke Hong Kong semula?

Kenyang makan....kami duduk-duduk, bersembang dan mengambil peluang kemudahan WIFI yang ada. Apalagi, anak-anak terus mengemaskini facebook masing-masing.  Apa jadi dengan bekalan kami? Nampaknya untuk makan malam lah tu.....

...seeing things differently....


















Setelah hampir satu jam di situ, kami kemudian turun semula ke Tung Chung dengan cable car, dan perjalanan balik lebih menyeronokkan. Perut sudah kenyang dan anak-anak saya berbual tanpa henti antara satu sama lain sambil membuka bungkusan cenderamata yang mereka beli. Dalam cable car tu...berposing-posing lagi....masa ni, gayat saya sudah hilang sepenuhnya....santai dan releks menikmati pemandangan....

Sampai di Tung Chung, kami terus mengambil MTR ke Central Station. Kali ini, kami mengambil kesempatan untuk turun di Central Station dan meninjau-ninjau down town Hong Kong. Di central, kira macam Bukit Bintang area....semua butik-butik terkenal dan jenama terkenal bersepah-sepah disini. Berlainan dengan sekitar Kowloon, di central keadaannya memang cosmopolitan dengan kelas tersendiri. Di sini merupakan pusat membeli belah dengan fesyen dan gaya terkini....cukup hebat....Di tengah-tengah bandarnya, terdapat laluan tram dan mall bersambung-sambung dengan laluan jejantas berbumbung dan escalator. Yang kami sempat melaluinya ialah Chater House, Prince Building, Jardine House dan ifc Mall. Kami jalan-jalan...tengok-tengok....survey-survey....window-window shopping.....

Laluan berbumbung menyambungkan satu mall
dengan mall yang lain...
kalau hujan ributpun masih boleh terus sambung shopping.


















Tempat ni famous dengan minum-minum
ala "English Tea"...
Waktu ni memang tea time, jadi penuh orang...


















Laluan tram di tengah-tengah jalan.


















Sebenarnya, saya cuba juga mencari H&M dan Mid Level Escalator (escalator berbumbung yang terpanjang di dunia – 800 meter dan naik setinggi 135m). Tapi kerana kesuntukan masa, kami tak berkesempatan untuk berjalan di sekitar Queen’s Road Central.


Haaa.....jumpa pun...
"Dear, jom...masuk sini kejap...."



















Akhir sekali, kami mencari Toy Zone di Sugar Street. Ingatkan satu mall penuh dengan toys, rupanya kedai ini merupakan kedai yang menjual figurines terutamanya figurines dari cerita-cerita anime Jepun. Walaubagaimanapun, disebabkan secara kebetulannya Nisha dan Amni meminati cerita-cerita anime Jepun, mereka cukup teruja melihat figurines yang susah dijumpai di Malaysia. Mereka bercakap-cakap sesama sendiri dan kenal kebanyakan dari figurines yang tersimpan kemas di almari-almari kaca....nama-nama yang saya tak tahu langsung, dari karakter-karakter siri anime yang saya tak tengok langsung...tak kisahlah....asalkan 2 beradik tu enjoy. Both of them appreciate it dan...Amni akhirnya membeli figurine Sango dan Kirara dari cerita Inuyasha. Harganya berpatutan dan lebih murah dari di Malaysia.

Yang paling ketara, disebabkan hari itu merupakan hari Ahad, rasanya hari dimana semua Indonesian maid keluar bersantai. Di sekitar Sugar Street anda akan nampak ramai sungguh Indonesian ladies, yang bertudung dan tidak bertudung, duduk-duduk dalam kumpulan masing-masing. Di situ banyak kedai-kedai makan Indonesia, mee bakso pun ada, ayam penyet pun ada (siap bertulis “Sedap dan Gurih” – gurih maksudnya garing).  Beberapa kali juga ditegur dengan minah Indon, "Libur ya, Bu!".   Saya dan anak-anak senyum-senyum dengan sapaan mereka yang ramah.

Selepas berposing-posing, kamipun balik ke Central Station dan mengambil keretapi ke Jordan Station. Hari ini, tidak sepenat semalam dan jadual malam ini hanya ke Temple Night Market. Kami mengambil masa untuk berehat selepas jamak Asar dan Zohor, malah sempat tertidur sebelum solat jamak Maghrib dan Isyak. Anak-anak memilih untuk makan selepas balik dari night market, jadi kami terus keluar selepas itu.

Temple Night Market


















Jalan ke Temple Street betul-betul di depan BP International (adjacent to Austin Road), jadi berjalan kaki ke sana sangat hampir, tak sampaipun 10 minit kami sudah berada di tengah-tengah Temple Night Market. Di sini kami membeli banyak souvenir terutama untuk kawan-kawan Nisha dan Amni, dan cikgu sekolah mereka. Anda perlu pandai menawar harga, mula dengan harga yang terendah dulu, kemudian naik sedikit demi sedikit. Jika bernasib baik, anda boleh mendapatkannya pada harga terendah. Ketika saya tawar menawar, anak-anak dan suami menjauhkan diri, kononnya malu kerana saya menawar pada harga yang sangat ridiculous...tapi itu menurut pendapat mereka...Namun, bila penjual bersetuju memberi harga yang saya minta, pasti harga tersebut adalah berpatutan, siapa yang mahu rugi bila berniaga?

Sampai di hotel, anak-anak terus membahagi-bahagikan souvenir dan mengemasnya dalam beg masing-masing. Lawatan hari ini – a successful one – terima kasih dengan sistem MTR yang sangat baik - systematic and integrated. Lawatan esok...pastinya kami lebih teruja dan yakin!


TIPS:

Bagaimana untuk ke Ngong Ping 360:
Dari BP International, pergi ke Jordan Station. Ambil MTR ke Central Station. Turun di Central Station dan ambil MTR Tung Chung Line untuk ke Tung Chung. Sampai di Tung Chung Station, ambil Exit B untuk ke Tung Chung Cable Car Terminal. Dapatkan tiket untuk menaiki cable car ke Ngong Ping.

Cable Car biasa:
Harga tiket round trip (dewasa) – HKD 107 seorang
Harga tiket round trip (kanak-kanak) – HKD 54 seorang

Crystal Cable Car (berlantai kaca):
Harga tiket round trip (dewasa) – HKD 157 seorang
Harga tiket round trip (kanak-kanak) – HKD 104 seorang


Bagaimana untuk ke Toy Zone:
Alamat:
Room 1601, 16 th Floor, Causeway Bay Commercial Building,
No.3, Sugar Street, Causeway Bay, Hong Kong.

Turun di Central Station, keluar menggunakan Exit D2, dan jalan kea rah Yee Wo Street sehingga berjumpa Sugar Street. Causeway Bay Commercial Building berada di sebelah kiri sebaik anda masuk ke Sugar Street.

(Nota: Jika anda bukan peminat Anime, anda tidak perlu ke Toy Zone).


Bagaimana untuk ke shopping complex di sekitar Central Station:
Keluar dari Central Station, dan anda boleh nampak berhampiran dengan Central Station butik-butik dengan jenama terkenal berada di sepanjang jalan. Paling meudah, keluar ke arah Exchange Square Bus Station.  Pilihan yang lain ialah untuk keluar menggunakan Exit ke arah Queen’s Road Central.


Bagaimana untuk ke Temple Night Market:
Keluar dari BP International, di depannya ialah Austin Road, lintas jalan ini. Cari simpang ke Temple Street (anda boleh nampak tanda jalan dengan mudah). Jalan terus di sepanjang Temple Street melepasi 2 blok kedai, sehingga anda berjumpa night market. Keadaannya seperti Petaling Street waktu malam.


The best thing from today’s trip – take time to see things differently,
...do things differently...enjoy it...

...and get different results...


[Sambungan di Part 4 - Ocean Park]

[Baca Part 4 - Ocean Park]

[Baca Part 1 - Arriving in Hong Kong]

[Baca Part 2 - The Peak & Madame Tussauds]

8 comments:

Ummi Humaira said...

salam nija ...

waw , dah ke HK pulak...akak ketinggalan jer sekarang ni, maklum ler , dah jarang berblog n merayau-rayau mcm dulu ...

nanti akak dtg semula tau , nk kutip tip2 ke sana ...he he he

Kakzakie said...

Salam Asnija,

Seronok itinerary kali ini. Kakak nampak betapa gembiranya anak-anak ditambah pula jumpa makanan halal. (nak save cost for food dah luak sikit untuk shopping he...he...) Ibunya pula mesti syok jumpa LV. Banyak beli LV ke?

Dapat bayangkan cable carnya tentu tak sama dgn cable car kita sebab itu tak gayat langsung.

Kakak tunggu itinerary ke 4....

zarina said...

saya tak berkesempatan melawat ke ngong ping 360 sebelum ni kerana tak cukup masa..rugi pulak, kalau tak dapat merasa makanan halal yang nampak sedap tu

SiNoMoSa said...

salam kak nija,

wow sedapnya nampak makanan tuh..
seronoknya membaca perjalanan ini, teringin pula rasanya hendak ke sana tetapi belum ada rezeki..I/Allah satu hari nanti :)

Asnija said...

Salam K.Ummi,
Terima kasih datang singgah. Cuti sekolah macam ni, pasti K.Ummi semakin sibuk...bila dah sibuk, memang banyak benda yang tak terkejar.
Nanti kita sembang-sembang lagi...

Asnija said...

Salam K.Zakie,
Cable car tu mungkin sama macam Langkawi punya...cuma bila buat berani...jadi berani...ataupun buat-buat berani...

ps: Pasal LV ni, nanti cerita kat Part 4...

Asnija said...

Salam Zarina,
Lepas ni harus ke HK lagi nampaknya...in fact restoran tu ada banyak branch sekitar HK rupanya...

Asnija said...

Salam Syima,
Kalau nak gi HK ala-ala backpackers dengan GBK pun boleh...jimat je gitu...mesti happening.